60 хиляди испански туристи са избрали да почиват в България през 2009-та година, съобщи държавният секретар за туризма на Испания Хуан Мескида, след като подписа в София меморандум за сътрудничество в сектора с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Двамата обясниха, че взаимният туристически поток не е задоволителен и целта на подписания днес документ е да се  увеличи броят на туристите от Испания към България и обратно.

Испания е на осмо място като предпочитана дестинация за българите и годишно се посещава от сто хиляди български туристи, съобщи Хуан мескида.

По програмата на испанското правителство за европейски туризъм за възрастни миналата година в Испания са почивали 1 500 българи на възраст между 55 и 70 гофини, обясни Мескида. Туристическия пакет, който включва 7 нощувки в 4 звезден хотел, самолетни билети и пълен пансион, струва 365 евро на човек.

Министър Трайков обясни, че България също може да въведе сходна програма. Трайков подчерта, че страната ни трябва да се учи от опита на Испания в областта на туризма и даде като пример обучението по любезност на испанския персонал в туризма.

Жоан Мескида се похвали, че Испания е световен лидер по ваканционен туризъм и е на второ място в света по постъпления от туристическата индустрия.

Икономическото мниистерство изготвя анализ за 10-те държави с най-много туристи в България, каза министър Трайчо Трайков и допълни, че испанският пазар е сред тях. Резултатите от проучването ще бъдат готови през ноември.