В края на юли безработицата у нас достига стойност от 7.62 процента, което означава, че без работа са около 282 хиляди българи, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Спрямо юни безработните са се увеличили с близо 12 хиляди души.

Според прогнозните данни на Агенцията по заетостта до края на годината безработицата ще достигне около 8 процента. Министър Младенов припомни, че до края на септември трябва да бъде готов анализът относно ефективността на прилаганите мерки на пазара на труда.

Социалният министър обяви, че през тази година помощите за отопление за хората, които не се отопляват на дърва, ще бъдат изплащани по нова схема: през ноември ще бъдат дадени парите за последните два месеца на годината, а остатъкът за трите месеца на 2010-а година ще се преведат от бюджета за следващата година. Според Тотю Младенов това ще спести 50 милиона лева от разходите на министерството за тази година. До края на деня ще стане ясно как ще бъде направено 15-процентното съкращаване на разходите в социалното ведомство.