Финансовият сектор е в очакване на нова вълна от съкращения, след като банките от Wall Street се опитват всячески да ограничат разходите си. Този ход е наложен заради влошаващите се перспективи пред икономиката за следващата 2009 година.

Изпълнителни директори и анализатори са на мнение, че уволненията в САЩ ще достигнат 70 000 души за следващата година, а за финансовият сектор в световен мащаб – до 150 000 души.

Най-много загубени работни места ще има в инвестиционните и търговските фирми, които са били най-силно засегнати от сривовете на капиталовите пазари.

Goldman Sachs миналата седмица започна да изпълнява план за 10% съкращение от всичките си  32 500 работни места в световен мащаб. Повечето от другите американски банки също обявиха планове за съкращения на работните места. Citigroup вече са уволнили половината от заплануваните 23 000 души,  Merrill Lynch са премахнали 9 % от работната ръка или 5 700 души, а Morgan Stanley пък са съкратили 4 400 работници.

Според анализатори само в Ню Йорк през следващите няколко години ще бъдат загубени 78 000 работни места във финансовия сектор.