Пътните такси за преминаване на товарни автомобили и автобуси от трети страни ще бъдат диференцирани според екологичността на превозното средство - това е една от мерките, които правителството ще предприеме за справяне с високите цени на горивата, съобщи заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева след подписания във вторник протокол между държавата и представители на превозвачите.

Другите мерки са насочени към създаване на възможности превозвачите да внасят директно горива, като заплащат адекватно акцизите.

Мерките ще започнат да действат в рамките на следващите два месеца, като очакваният ефект е цената на дизела да падне с около 20 стотинки, обясниха от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. Нейният председател Миролюб Столарски заяви, че засега не се планират стачки и блокади на пътища.

Той уточни, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев се е ангажирал да предложи законодателна промяна за ограничаване на изискването за смесването на чистия дизел в биогориво. „По бензиностанциите да се появят чист дизел и чисто биогориво“, допълни Столарски.

По думите му при тази ситуация около 70 процента от превозвачите у нас са готови да зареждат с биогориво при цена, която производителите са им съобщили, а именно че биодизелът ще струва между 2 лв. и 2,10 лв.

Столарски гарантира, че ако се появи чисто биогориво с цената, оповестена от производителите, България ще надмине изискването на Евросъюза за 10 процента дял на биогорива в горивата, изразходвани в автомобилния транспорт.