Навлизането на 700 турски войници в Северен Ирак, населен предимно с кюрди, както и очакваните данни за петролните запаси в САЩ повишиха цените на петрола с над $ 1.5 за барел в рамките на днешната европейска сесия. Ирак е на трето място в света по нефтени резерви, а прогнозите за запасите на Съединените щати са за продължаващо понижение, отчитат анализатори. 

Сутринта към 10.00ч. българско време на електронната борса в Ню Йорк лекият американски петрол се котираше за $ 90.86 за барел, а в Европа петролът сорт „брент” за $ 91.86 за барел. През деня цените бавно се повишаваха, като малко след влизането на американските пазари в търговията котировките се повишиха до $ 92.33 за барел в САЩ и $ 92.84 за барел за петрола сорт „брент”.

Късно снощи цената на „черното злато” падна под $ 90 заради опасенията, че високата инфлация в САЩ и загубите от високорисковите кредити ще забавят икономическия ръст на Америка и ще понижат поръчките на петрол.

Организацията на страните износителки на петрол /ОПЕК/ вчера понижи цената на петрола от кошницата на организацията, която включва 12 сорта нефт до $ 87.28 за барел спрямо определената в петък от $ 87.97 за барел.

Златото поскъпна значително до $ 808.90 днес, след като още тази нощ по време на азиатската сесия стойността му започна да се повишава. Вчера жълтият метал се търгуваше за $ 794-795 за тройунция.

* Информацията е актуална към 17.30ч. българско време