Добричкият окръжен съд не даде днес ход на гражданското дело срещу добричкия бизнесмен Атанас Атанасов и още 9 ответници. То е образувано по искане на Комисията „Кушлев” за отнемане в полза на държавата на имущество на обща стойност 8 471 629 лева.

Делото е заведено от Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност срещу 42-годишния добричлия, известен като Наско Атлантата и още 2 физически и 7 юридически лица.

Комисията „Кушлев” посочва в своя иск, че Атанасов е придобил пряко или чрез контролирани от него юридически лица имущество за 9 778 524 лв. Превишаването на извършените от него и неговото семейство разходи над получените от тях приходи е в размер на 1 554 589 лв. или 11 010 минимални работни заплати. Анализът на Комисията показва, че Атанасов и неговата съпруга Теодора – също ответница - не са разполагали със средства от законни доходи, позволяващи им да придобият или да регистрират търговски дружества и да инвестират в тях значителни суми. От друга страна самите търговски дружества, регистрирани от тях, са придобили непосредствено след регистрирането си недвижими имущества на значителна стойност, без да са разполагали със законоустановени източници на средства за започване на своята дейност.

Причина за отлагането днес стана жалба на АД МКБ Юнионбанк, с която дружеството иска да участва в процеса. Новата дата на делото е 5 ноември т.г.

Комисията „Кушлев” претендира също да бъдат обявени за недействителни  две сделки с фирми на Атанасов - „Атанасов – инвест”ЕООД и „Би Ей Инвест” ООД.

През 1997 година Атанасов е бил осъден условно за документни престъпления, попадащи в обхвата на дейност на комисията „Кушлев”, съобщават от пресцентъра на добричкото съдилище. Комисията е започнала сегашното производство по уведомление от ОД на МВР-Добрич за присъдата. Става въпрос за присвоено имущество на стойност 13 660 950 неденоминирани лева.