80 хиляди българи учат в момента в чужбина, съобщиха пред „Класа“ организатори на петото по ред издание на октомврийското изложение „Образование без граници”. То стартира на 21 октомври в НДК.

Очаква се в продължение на три дни в София да гостуват най-сериозните имена в сферата на образованието от 18 държави, сред които Великобритания, Германия, Финландия, Холандия, Дания, Швейцария, Испания, Кипър, Канада и Япония.

За първи път за участие във форума у нас пристигат представители на испанското министерство на просветата и престижната иберийска държавна фондация Universidad.es, която е официален представител на всички университети от страната на Сервантес. Дебют в тазгодишното изложение правят висшите училища от Естония.

Престижните университети

Сред участниците се открояват имената на University of Applied Sciences Wiener Neustadt и International College of Tourism and Management - ITM GmbH от Австрия, Danish Academy of Business and Technology от Дания, London School of Commerce от Великобритания, NHTV Breda University of Applied Sciences от Нидерландия, HEC Management School - University of Liege от Белгия, SSTH Swiss School of Tourism and Hospitality от Швейцария, Thompson Rivers University от Канада и Tokyo Riverside School от Япония. България ще бъде представена от СА „Д. А. Ценов”, МВБУБ, ИЧС и ВУМК.

Като особен акцент организаторите посочват присъствието на консултанти от Technical University of Denmark (DTU), сочен за един от най-престижните европейски технически университети. Висшето учебно заведение е номер 1 на Скандинавския полуостров и неизменно присъства в челото на световните класации за висше обучение. С помощта на Европейския съюз и ЮНЕСКО по време на изложението ще бъде реализиран международният проект ArtMiles.

Домакините очакват засилен интерес от страна на българските младежи, техните родители и преподаватели.

Предпочитат Великобритания

Висшето образование във Великобритания е на първо място в предпочитанията на родните кандидат-студенти. Приблизително три пъти се е увеличил броят на учещите на Острова българи само за последните няколко години. Към 96 на сто от тях получават кредити за образованието си в Обединеното кралство, а 86 на сто не се връщат у нас до окончателното изплащане на заемите.

12 500 са нашите студенти във висши учебни заведения в Германия, около 3664 общо в САЩ и Канада. Голям е броят им и в холандските и датските университети и колежи. През последната учебна година обучението си в първи курс във Великобритания са започнали около 2300 млади българи, в Нидерландия - 350, в Дания - 250.