Средната такса в английските университети е 7500 британски лири, което се равнява на около 18 000 лева. Това каза Ирина Христова, един от организаторите на проекта „Световно образование". Таксите за висше образование в Англия скачат само за степен бакалавър. Срокът за подаване на документи е до 15 януари.

Предстоящата нова учебна година за висшите училища в Англия е първата с новите по-високи такси. Максималният размер на сумата за обучение е 9000 паунда на година. Въпреки по-скъпото образование, 80% от постъпилите заявления от български студенти, които искат да учат в чужбина, са за Англия. Увеличава се и броят на българите, които теглят студентски кредити. За Великобритания тази година са подали документи 2400 българи, обясни Ирина Христова.

Очакванията за тази година са за напрегната кандидатстудентска кампания поради динамиката на информацията от страна на университетите. Въпреки тавана от 9000 британски лири, има диапазон, в който университетите могат да определят своите политики по отношение на таксите, като те могат да слязат до 6000 британски лири.