Прогнозата, че в края на 2026 г. цената на литър бензин ще скочи с 50-80 ст., идва оттам, че тогава ще влезе схемата за търговия с емисии на ЕС, засягаща сградите и транспорта. Това каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в ефира на NOVA NEWS.

„От 1 януари 2025 г. България ще започне да изчислява квоти, без да ги заплаща. Но това не означава, че няма да има друго административно увеличение на тарифите на горивата. България има нови задължения за енергийна ефективност, очакваме и нови изисквания за биогорива. Това отново ще оскъпи продуктите. Преди 2027 г. може да се случат повишения, които да са административно наложени“, каза Бенчев.

Защо бензинът достигна стойностите на дизела по бензиностанциите
 

"Ние отправихме манифест към кандидатите за евродепутати, за да се обсъди обща стратегия как тези мерки да бъдат транспонирани, кои можем да изпълним и кои трябва да бъдат променени", заяви експертът.

Бенчев посочи, че ако държавата няма ясна стратегия по отношение на транспорта, винаги ще има несигурност за цените на горивата. Той заяви, че ако през тази година не се проведе държавна политика по отношение на енергийната ефективност, като например, създаването на фонд, ще се наложи тя да се изпълнява по много по-скъп начин. 

istock
istock

Според собственика на бензиностанция в Русе Венцислав Пенгезов цените на горивата обикновено през лятото се повишават заради по-голямото потребление.

"Прогнозата ми е, че ще има задържане около сегашната стойност. Нивата се върнаха на около 83 долара за барел. Очаква се да излязат данни за инфлацията в САЩ, докладът за потреблението за ОПЕК - също. Не очаквам изненади и отражение върху цената на петрола. Ескалиране на войната в Украйна или на конфликта в Близкия изток, биха могли да дадат сериозно отражение на цените на горивата. Президентската надпревара в САЩ също влияе на инвеститорите", посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase