Тенденциите отпреди 10 дни бяха, че цената на бензина достигна тази на дизела, в момента не са така, но все още не са отбелязани на колонките. Цената на бензина за тези 10 дни падна с около 10 ст. очаква се да падне още. Пазарите са много динамични. В световен мащаб имаше по-голямо търсене на бензин. Това заяви в "Денят започва" Димитър Хаджидимитров - председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Той обясни, че увеличаването и намаляването на цените на горивата винаги е плавно. В България има над 4500 обекта и няма как няколко компании да решават как ще вървят цените.

По думите му, цените на горивата се определят от доста фактори. По-голямото търсене предполага по-високи цени, военни действия или проблем с някаква рафинерия също се оказват фактор.
"Когато няма потребление на една стока, цената й пада, ако има голямо търсене, ще се вдигне.

Очакват ли ни през лятото още по-високи цени на горивата

Цените, на които ние българите пазаруваме от нашите бензиностанции са близки до европейските".

Димитър Хаджидимитров смята, че провеждането и предлагането на политиките на Зелената сделка ще оскъпи цените на горивата в по-дългосрочен план.
"Поскъпването ще бъде с не повече 2-3 ст. на литър", каза още той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase