През 2012 година приходите на индустрията на кабелните оператори са нараснали с 6%, а средният приход от абонат е скочил с близо 7%, показват данни, изнесени на конгрес на Европейската кабелна асоциация, проведен в Лондон. Макар тези данни да не са така оптимистични у нас, платената телевизия в България е достигнала високи нива на проникване, като към момента едва около 20 -25% от домакинствата са зрители само на ефирна телевизия, съобщават от Българската асоциация на кебелните комуникационни оператори. Останалите 80% от домакинствата ползват платени услуги по кабел или сателит.

Браншът очаква, че цифровизацията на ефира у нас ще доведе до повече конкуренция на рекламния ТВ пазар, разместване в пазара на съдържание и до нова преносна инфраструктура много повече, отколкото до афишираното по-добро качество, което зрителите така или иначе вече получават чрез цифровите кабелните и сателитни платформи.

Кабелните оператори остават основния източник на услугата достъп до интернет в слабонаселените и отдалечени райони, които обхващат близо 35% от потребителите. Съществува опасност тези райони да останат без качествен и ценово-достъпен интернет заради реални проблеми с изграждане на комуникационната инфраструктура при ползване стълбовната мрежа на ЕРП-тата.

Електрическите стълбове на места са единствения вариант за достигане на широколентов интернет до домакинствата, а липсата на всякакви нормативни актове за регулиране на тези отношения води до произволно покачване на наемните цени за  стълбовете, което компрометира изграждането на рентабилна и модерна интернет и ТВ мрежа в тези райони.