Печалбата на банките скочи с още 37 млн. лв. през месец ноември и така достигна до 550 млн. лв. в края на ноември. Това отчита Българската народна банка, която констатира, че реализираните приходи в системата надхвърлят оперативните разходи.

Към края на ноември 80% от привлечения ресурс на банките идва от България. На годишна база ръстът на привличане на ресурс от местния пазар е с 3.7% до 2.3 млрд. лв. 13.9% от този ресурс са пари на населението.

БНБ отчита увеличение на ценните книжа в портфейлите на банките и намаление с 0.2% на паричните средства и с 6.9% на вземанията от кредитни институции. Основно заради настъпили падежи е намалял размера на привлечените средства с общо 750 млн. лв. Намалял е и коефициентът на ликвидни активи, като свиването за БНБ е незначително - с 0.4 процентни пункта до 25.51%

По отношение на кредитирането, банковата система отчита ръст на корпоративните заеми с 0.3% до 99.8 млн. лв.,  като брутно кредитите достигат до 106 млн. лв.

Банките успяват да увеличат активите си с общо 0.9% до 75.4 млрд. лв. От началото на годината увеличението е с 2.8 млрд. лв.