Тежка е обстановката в Централна и Източна България заради лошите метеорологични условия. Без електрозахранване са 81 населени места в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Кърджали, Ямбол, Пловдив, Стара Загора и Сливен, съобщиха от МВР.

Всички проходи в Стара планина са затворени, с изключение на "Витиня" и Бяла-Несебър, работи се по почистването им. Спасителни екипи в страната работят без прекъсване. Изключително затруднено е движението на моторни превозни средства в община Малко Търново.

Огромна колона от автомобили и ТИР-ове се е образувала на пътя преди Велико Търново, в района на село Балван. Хората там не могат да продължат пътя си заради непочистен път. Огромно задръстване има и на прохода на Републиката.

50-60 автомобила са блокирана в Ришкия проход. През цялата нощ там е вилняла снежна буря. Шофьорите са подали сигнал на телефон 112, но все още помощ не е изпратена. Колите не могат да продължат пътя си, тъй като са се образували снегонавявания. От Областно пътно управление-Шумен съобщи, че временно е затворен Ришки проход поради паднали дървета. Екипи на управлението и Гражданска защита разчистват пътя в момента. Поради същата причина временно е затворени пътя Шумен-Разград-Русе. Движението в района е затруднено.

Проходът Хаинбоаз е затворен за движение. От късно снощи се е образувала километрична опашка в района, съобщи слушател на Дарик. Все още не е изпратена почистваща техника.

Пътнически влак, който е тръгнал в 16.20 часа в понеделник от Стара Загора за Габрово, е закъсал по пътя, съобщи слушател, чиято жена пътува във влака. Той добави, че няма връзка със съпругата си, тъй като телефонът й няма обхват. За Дарик от МВР съобщиха, че в област Велико Търново на гара "Радунци" изчакват 111 пътници от два влака. Хората са приютени в помещението на гарата, взети са мерки за отстраняване на повредата на влаковете. Друг влак е закъсал на гара Плачковци. 11-те пътници също изчакват на гарата.

Два автобуса са закъсали между селата Моравица и Кавлак, община Антоново, на пътя София - Варна. На пътя има и закъсали товарни автомобили. В момента екипи от Търговище и Омуртаг работят в района.Изключително тежка е ситуацията в Габровска община. Снеговалежът продължи през цялата нощ и в града снежната покривка е около 35 см. Стотици паднали клони и дървета затрудняват, а на някои места правят невъзможно движението и почистването на общинската пътна мрежа. Затворен е проходът Шипка, както и пътищата Габрово-Дряново, Габрово-Трявна, Габрово-Узана. Единственият вход за областния център е от страната за Севлиево. Градският транспорт се движи с големи закъснения. Електрозахранването е прекъснато в около 40 населени места.

От Общината призовават гражданите по възможност да избягват движението под дървета и да не използват личните си автомобили. Започват проверки за температурите в класните стаи на училищата и ще бъдат предприети мерки, ако се налага. Две учебни заведения засега ще учат с намалени часове.

Пристанището в Бургас е затворено. Скоростта на вятъра е около 10-12 м/сек., на пориви достига до 15 м/сек. Вълнението на морето е около 4-5 бала. Бедстващи населени места има в област Бургас, община Руен - с. Руен, с Мрежичко, с. Топчийско, с. Средна Махала, с. Добра Поляна, с. Каменяк, с. Снягово, с. Вресово и с. Просеник.

В планинската част на Пловдивска област пътната обстановка е усложнена, пътищата са заснежени, а на усойните места и заледени. Въведени са ограничения за преминаване на МПС през прохода Троян-Кърнаре /Беклемето/, както и на подбалканския път в района на Козница.

Снежната покривка на Прохода на републиката е около 30-40 см. Затруднено е почистването поради много закъсали ТИР-ве, които са тръгнали на път с неподходящи гуми. Има сигнали за много паднали камъни и дървета по пътното платно.

В област Сливен пътната обстановка е усложнена. Трудно проходими са пътищата Котел-Омуртаг и Сливен-Стара Река поради снегонавяване.

271 сигнала са подадени на горещите телефони на Агенция „Пътна инфраструктура" във връзка с пътната обстановка, съобщиха от агенцията. 313 са сигналите, получени на телефон 112.

И днес остава в сила предупреждението за лошо време в Източна България. Училищата във Варна няма да работят.

От запад облачността ще намалява и над Западна и Централна България ще се установи слънчево време. В източните райони преди обяд все още ще вали, но впоследствие облачността ще се разкъса, а привечер и там ще намалява. Ще духа слаб до умерен, в източните райони преди обяд все още и силен вятър от север и северозапад.

С лошо време, бурен вятър и силни валежи от дъжд и сняг започна седмицата в Източна България. Резултатът от тях са заседнали автомобили, блокирани хора, паднали клони от дървета, прекъснато електричество в някои региони.