9% ръст на товарите през първото полугодие спрямо същия период на миналата година отчитат от пристанище Варна, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/.

Обработени 3 233 000 тона товари, сочат данните на ведомството, като увеличение се дължи най-вече на повишаваните количества от девненските заводи /торове, сода и нерудни изкопаеми/ оборудването за ветрогенераторни паркове и контейнерите.

Според информацията на министерството, в последните дни се отчита засилен износ на тежка сода, скрап, каолин, руди, зърно и дървени трупи.

В края на седмицата 22 кораба запълниха почти всички кейове на пристанището. Само корабите-зърновози под обработка бяха 7, като 2 от тях ще натоварят, съответно, 43 000 и 48 000 тона зърно.

От ведомството припомнят, че зърнената кампания е в разгара си и в следващите три денонощия се очаква в пристанище Варна да влязат още 7 кораба, които ще товарят зърно за износ. В момента от страната основно се изнася рапица, пшеница и ечемик от новата реколта, уточняват от МТИТС.

Пристанищните специалисти прогнозират, че ако няма сериозни бури и дъждове до края на месеца, в порта ще  бъдат обработени рекордните 700 000 тона товари.