Представители на бизнес средите и финансови специалисти са обезпокоени, че изборът на новия управител на БНБ може да се окаже незаконен.

До тази ситуация ще се стигне, ако Конституционният съд потвърди, че новите процедурни правила са противоконституционни. Това показва проучване на „ВМ Сървисис“, цитирано от „Труд“.

Мениджърите на водещи компании са споделили, че ако се стигне до такава ситуация, всички решения и действия на управителя на БНБ може да се окажат нелегитимни.

Според представителите на бизнеса опитът да бъде избран управител на БНБ при сегашните процедурни правила ще доведе до нестабилност в централната банка.

Приетите през тази година правила създават условия за политически манипулации. Преобладава мнението, че всички депутати трябва да могат да номинират кандидати за БНБ.

Съмнения има и към необходимия за избора кворум, който е половината от присъстващите депутати. Така при минимум 121 народни представители за провеждането на пленарно заседание новият управител на БНБ може да бъде избран с гласовете само на 61 от тях.