Малко след като транспортният министър Александър Цветков подаде оставката си по лични причини, зам.-енергийният министър Марий Косев бе отстранен от поста си - това е новината от вчера, която поставя много въпроси. Първо - защо се разклащат столовете на ключови кадри от ГЕРБ, които имат все финансови или икономически ресорори - първо Христина Митрева, после Цветков и Косев и оставащо очакване за още промени. С този въпрос потърсихме един от най-важните министри в кабинета Борисов - на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Промените завариха министъра в командировка в чужбина, но се оказа, че смяната на заместника му е обмисляна отдавна. Дали това подкрепя тезата на самия Марий Косев, който в СМС интервю за Дарик заяви, че отстраняването му по политически причини?

Защо се наложи отстраняването на Вашия заместник Марий Косев?

Енергетиката е много тежък ресор. Знаете, че това е област, в която постоянно има тежки теми и въпроси за решаване. Г-н Косев за тази една година положи много усилия, постигна резултати. Позицията, която защитаваше, в темите, в които участваше, беше в съгласие с националния интерес. Понякога обаче всички правим грешки и обстоятелствата се нареждат така, че да върви още по-добре работата.

С г-н Добрев от известно време обсъждаме варианта той да се присъедини към екипа на министерството. Той е един от членовете на парламентарната комисия по енергетика и икономика, с когото работим най-добре и смятам, че неговото присъединяване ще бъде за добро. Надявам се бързо да навлезе в темите, да се интегрира в екипа и да оправдае доверието, което му давам аз и е подкрепено от парламентарната група и премиера.

Каква грешка направи г-н Косев?

Не става дума за конкретна грешка. Просто, ресорът е много тежък и дори сме обсъждали въпроса дали е по силите на един министър. Това е посока, в която мислим.

Косев каза, че причините са политически?

Развитието на енергетиката е свързано със създаването на политики и със защитаването им. Енергетиката е може би най-дефиниращият бранш в индустрията в съвременността.

Вие разбирахте ли се със зам.-министър Косев, добре ли работихте с него? Защо не поканихте Делян Добрев и да изпробвате идеята си за двама заместници – Косев и Добрев?

Г-н Косев положи много усилия и винаги се е възприемал като експертна фигура, но както казах, за да тръгнат нещата по-добре, понякога се налагат и такъв вид промени.

Оказван ли е натиск за смяната на г-н Косев?

Не може да се говори за натиск. В България може само един човек да назначава и освобождава министри и зам.-министри и това е премиерът.

Ще предложите ли друг пост на Марий Косев, след като сте доволен от работата му?

Той притежава високи морални и експертни качества, макар и понякога да наистина да имаше проблеми с балансирането и мениджирането на всички тези толкова различни теми, затова се надявам, че г-н Косев ще се съгласи и в бъдеще да работи с нас под някаква форма.

Как ще коментирате оставката министър Александър Цветков?

Трябва да попитате него.

Вярно ли е, че до премиера е достигнал доклад на ДАНС, който го уличава в корупционни схеми?

Трябва да попитате премиера.

Вие работихте ли добре с министър Цветков?

Когато се е налагало да се работи по общи теми, ние винаги сме работили в колегиални отношения.

Има ли криза в ГЕРБ заради толкова промени в един ден, да не говорим и за Христина Митрева?

А това пък е въпрос към партията. Всеки случай не просто пресилено, а абсолютно невярно ще е да се говори за криза, защото е признак на сила за една организация да намира решения, когато по някакъв начин стигне до кръстопът и се правят промени, така че работата да продължи да се върши, тогава за криза не може да се говори.

Има ли проблеми във финансовото и икономическото развитие на страната, имайки предвид, че само хора с финансово-икономически ресори сменят позициите си?

Министър Трайков затвори телефона без да даде отговор на този въпрос.