Държавната компания на Абу Даби IPIC проучва възможността да се включи като инвеститор в проекта за изграждането на тръбопровода Nabucco, съобщава специализираният сайт oil.ru с позоваване на Файненшъл Таймс Дойчланд.

Информацията е излязла от неназован източник от австрийския партньор по проекта – енергийната компания OMV. Всъщност емирите вече участват косвено в Набуко – те са ключов акционер в
OMV, притежавайки 20% от акциите на компанията.

Официално информацията не е коментирана, но говорителка на OMV е посочила: проектът за изграждането на тръбопровода е отворен да привлича нови партньори.

Дейността на инвестиционната компания International Petroleum Investment Company (IPIC) е насочена към добив на нефт и газ, а също и в нефтопреработващата промишленост. Активите й се оценяват на 20 млрд. долара.

Експертите коментират, че евентуалното участие на инвеститора от Абу Даби ще има стратегическо измерение, тъй като IPIC вече активно работи в Туркменистан. Средноазиатската държава, както и Азербайджан, се сочат като основни потенциални доставчици за газа на Набуко.

Източниците на изданието посочват, че яснота за арабското участие в газопровода, който следва да намали зависимостта на Европа от руски газ, вероятно ще има през есента. По принцип, влизането на IPIC в проекта значително ще облекчи финансирането му. Напоследък банките са доста предпазливи в отпускането на средства.

Разходите по Набуко се оценяват на 7.9 млрд. евро само за строителството на участъка от Авсртия до източната граница на Турция. Освен това свързването на газовата тръба към съществуващата газопреносна мрежа ще погълне значителни средства.

Около 30% от финансирането трябва да се осигури от участниците в проекта, сред които е и Булгаргаз. Останалата сума трябва да се осигури от други източници. Европейският съюз обеща подкрепата си, но тя надали ще бъде достатъчна.