Ако България иска да има успешна икономическа и бюджетна политика, трябва да запази политическата стабилност и през следващите няколко години. Така ще даде и добър знак на инвеститорите. Това заяви в предаването "Ориент експрес" по Дарик радио Адриан Нъстасе, бивш премиер на Румъния.

„Най-важното, което трябва да се направи, извинете ме, ако съм субективен, за да се постигне успешна бюджетна и икономическа политика, е да има политическа стабилност. Тя ще подсигури стабилност в страната, како и извън нея. Резултатите много често са психологически. Затова е много важно да не се допуска чужденците, които искат да инвестират и да правят търговия, да смятат, че държавата не е политически стабилна”, каза той. „На второ място смятам, че е много важно да се запази доверието в Националната банка, в стабилността на валутата. Затова трябва да се прилагат социални мерки, които да успокояват населението по време на кризата”, допълни Нъстасе.

По думите му ако настъпи политическа нестабилност, придружена със социална нестабилност, ефектът върху икономиката ще бъде много тежък. „Също така смятам, че независимо от различни икономически стратегии и политически стратегии на правителството за следващите четири-пет години е важно да има много прост, но конкретен кризисен план с някои мерки, които да бъдат определени от вашите специалисти”, уточни той.