Дори когато повечето от адвокатските кантори виждат как най-стабилните им клиенти падат жертва на финансова криза, една малка част от тях виждат добра възможност за реализиране на добри печалби.

Големите и силни адвокатски кантори в САЩ са печелившите от кризата. Адвокати, които представляват големи акционери, също ще са на плюс, но само ако изкарат банки и кредитори виновни за зашеметяващите загуби на клиенти им.

Изчезването на три банки Bear Stearns, Lehman Brothers и Merrill Lynch създаде много работа на техните адвокати, които единствени спечелиха от краха на тези финансови институции. Съдът постанови на Lehman да изплати обезщетения в размер на $ 900 млн. -  най-голямата сума изплащана при банкрут досега. Предишната такава сума възлиза на $ 757 млн., изплатени от енергийния търговец Enron Corp през 2001 г.

Положението при малките фирми е тежко и вече има затворили кантори и уволнени адвокати, тъй като просто няма работа. Млади адвокати, които се надяват на стажове в големи и реномирани фирми, също ще бъдат разочаровани. През 2009 г. наетите стажанти ще бъдат с 35 % по-малко от тази година. От страна на потребителите, разходите за правни услуги са достигнали най-ниското си ниво от 8 години насам.

През следващите години някои от големите фирми в бранша ще вдигнат рекордно таксите си. В момента големите фирми взимат по $ 950 на час. По-малките таксуват по $ 650 на час, а новите фирми и частници взимат между $ 355 и $ 595 на час.