Вероятно се водят сериозни разговори за АЕЦ "Белене". Не можем да се разминем без този проект, независимо по какъв начин се реализира стартът на програмата около възстановяване на доверието около него, коментира пред БНТ икономическият експерт Кольо Парамов в дискусия с макроикономиста Георги Ангелов.

Икономическо изгодно е България да направи АЕЦ "Белене". Например Чехия заделя 25 млрд. евро за 5 нови реактора, Франция и Англия правят програма за 80 млрд. паунда, за да построят нови 20 реактора. Ние не можем да отиваме натам в 2020 г. без да сме подсигурени с нова ядрена мощност, която да ни осигури една нормална платежна база и да се включим на нормални цени. При всички положения електроенергията от "Белене" ще бъде по-изгодна, каза Парамов.

Според Георги Ангелов обаче един проект е изгоден според неговата цена, а това е най-голямото неизвестно в проекта "Белене". Не се знае дали струва 4 млрд, 6 млрд. или 8 млрд, или 10 млрд.

"А 10 млрд. евро и 4 млрд. евро са различни цени. Със сигурност токът от тази централа няма да е евтин при плащане на 10 млрд. за проекта. Трябва да се плащат и лихви, и главница по заема и т.н. За съжаление се оказва, че като се включат всички разходи, изглежда струва повече от първоначалното обещание. В Англия все пак не държавата строи атомните централи, в Англия се обяви търг, намери се инвеститор. Който предложи най-добра цена, той строи", добави Ангелов. Той подчерта, че в България проблемът е, че не може да се намери инвеститор.

"Твърдеше се, че понеже Германия закрива ядрени централи, тогава немските компании ще дойдат в Източна Европа да строят. Но няма интерес все още. Докато не видим реален интерес, не можем да кажем, че този проект става. Инвестиционният интерес ще покаже дали има ефективност в този проект или не", обясни Ангелов.

"Цената на тока с АЕЦ "Белене" ще се вдигне, ако проектът е толкова скъп, колкото изглежда. Ние вече плащаме по-висок ток заради АЕЦ "Белене" и ако не е изгоден проектът, ще плащаме още по-висок ток", изказа опасенията си Ангелов.

Ангелов отбеляза, че за газа е много по-евтино, ако не ти харесва газ, натискаш копчето и го спираш, ядрена централа обаче, не може да се спре. "За да сме сигурни в този проект, трябва да има инвеститор. 3 г. се лутаме и чакаме да дойде инвеститор. 3 г. слушаме, че идва инвеститор. Като дойде, нека да го видим", заяви Ангелов.

Макроикономистът посочи, че независимо дали решаваме да го прекратим или не, руснаците могат да търсят неустойки, понеже 2008-2009 г. е подписан предварителен договор за част от проекта "Белене".