Българското правителство да обясни защо близо една година бави отговора си към сериозен американски инвеститор за производство на ток от слъчева енергия. Това призова посланикът на Съединените щати у нас Джеймс Уорлик във връзка с намерението на американската компания AES да строи соларен парк край Силистра.

Уорлик посочи, че компанията иска да построи там най-голяма електрическа централа за слънчева енергия в Европа, но все още не е получила отговор от българска страна. Американският посланик коментира, че в съседна Румъния също грее слънце и инвеститорите могат да реализират проекта си там, вместо в България. 

Американският гигант за производството на ток от слънчева енергия AES Solar Energy иска да построи край Силистра централа с мощност 80 мегавата. Компанията е готова да инвестира в проекта 400 милиона долара, без да се налага българската държавата да влага пари в соларния парк, обясни Боб Хемфил, регионален менжиджър на компанията. Американците обаче искат да бъде променен Законът за възобновяемите енергийни източници, който в момента позволява на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране всяка година да намалява с до 5 на сто тарифата, по която инвеститорът ще продава токът от централата. 

Тоест получава се една нестабилност на паричните потоци, което прави проектите много трудни за финансиране, почти невъзможни. Във всички останали европейски страни преференциалната тарифа се фиксира, обясни Анелия Ърдли, изпълнителен директор на компанията за България.

Посланик Джеймс Уорлик изрази недоволство от липсата на отговор към американската компания. Искате чуждестранни инвестиции? Ето ви 400 млн. долара. Възползвайте се от тях. Сега имаме компания, която чака, чака и продължава да чака. И ако те продължат да чакат, сигурно ще потърсят и други начини, защото слънцето свети и в Румъния, каза Уорлик.

AES присъства на българския пазар с най-голямия вятърен парк у нас край Каварна, както и с проекта за ТЕЦ Марица Изток 1 край Гълъбово.