Прокуратурата сложи точка на манипулацията "Костинброд". Така наречената "афера" се обърна срещу създателите си и изпълнителите на техния план, като освети конкретни зависимости и дългосрочни цели.

Точно две години след като наду балона с намерените бюлетини в печатницата в Костинброд прокуратурата сложи точка на "аферата", пише "Капитал Daily".

Ръководената от Сотир Цацаров институция не е протестирала оправдателната присъда на единствения подсъдим - бившият главен секретар на Министерски съвет Росен Желязков. Крайният срок за подаване на протест изтече преди седмица.

Това съобщи "Дневник", позовавайки се на източници в държавното обвинение. Аферата "Костинброд" е едно от знаковите разследвания на ранния Цацаров. В деня за размисъл преди извънредните парламентарни избори през 2013 г. Николай Бареков, тогава все още "журналист" и изпълнителен директор на ТВ7, направи директно включване от печатницата "Мултипринт" в Костинброд, на която беше възложено отпечатването на бюлетините.

Разследването започва от сигнал на Мая Манолова, подаден до главния прокурор Сотир Цацаров, който от своя страна го препраща на своя заместник Борислав Сарафов, а той - на и.д. градския прокурор Роман Василев.

Последният възлага проверка на ДАНС, която се ръководи от агенти, които се занимават с противодействие на терора. На място в Костинброд отиват Роман Василев, колегата му Бисер Кирилов, наблюдаващия прокурор Ангел Попколев, шефът на Столичното следствие Петьо Петров и агенти на ДАНС.

Показателно е, че оперативните действия по казуса се провеждаха от ДАНС, която самият Пеевски щеше да поиска да оглави месец по-късно.

Дейността на прокуратурата беше обезпечена медийно от Николай Бареков, който по този начин се опита да натрупа капитал за бъдещата си политическа кариера.

След провала на кабинета "Орешарски" и връщането на Бойко Борисов на власт темата "Костинброд" вече беше табу в прокуратурата. Така се случи и със серията други разследвания, насочени срещу върховете на ГЕРБ - балонът с т.нар. техника мобилно подслушване, използвана от Цветан Цветанов за контролиране на политически опоненти и делата за казуса с Мишо Бирата, убийството на Чакъра (същото е било пред внасяне в съда с обвинителен акт, но прекратено впоследствие), Авиоотряд 28 и т.н.

Ето защо не трябва да се учудваме защо прокуратурата не протестира оправдателната присъда по "Костинброд" - още от самото начало не е вярвала в тезата си, а е продуцирала делото с цели, непознати на правото.

Не трябва и много усилия, за да се предположи и защо Сотир Цацаров поиска и получи пълен контрол върху новосъздаденото специализирано звено за противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Тези дела ключов капитал в политическия инженеринг, който прокуратура активно практикува.