"Дълбокото замразяване", което обхвана европейските пазари на недвижими имоти след скока на разходите по заемите, се влоши в началото на годината, като сделките паднаха до най-ниските си нива от 2011 г., съобщава Блумбърг.

Общата сума на сделките с недвижими имоти в размер на 34,5 милиарда евро за първото тримесечие на 2024 г. представлява спад с 26% в сравнение с вече ниските нива година по-рано, според данни, събрани от MSCI Real Assets и цитирани от агенцията.

Това представлява седми пореден тримесечен спад, тъй като несигурността относно момента на намаляване на лихвените проценти от страна на централните банки продължава да вбива клин между ценовите очаквания на купувачите и продавачите на недвижими имоти.

Каква е възвръщаемостта от инвестиция в имот

Офис имотите, които представляват най-голямата част от пазара на бизнес имоти, доведоха до спадовете в сделките през първото тримесечие, като обемите намаляха с 45%. Данни за Париж бяха особено мрачни, като френската столица регистрира най-лошото си тримесечие за продажби на офиси, със сключени едва осем сделки на обща стойност под 500 милиона евро, показват данните.

istock
istock

По-високите лихвени проценти предизвикаха рязка корекция в европейските пазари на недвижими имоти, изострена от променящите се модели на работа и нарастващите екологични изисквания, които натежават особено силно върху по-старите офис сгради. Но тъй като се очаква лихвите да започнат да се понижават в рамките на близките месеци с оглед на отслабващата инфлация, много потенциални продавачи задържат своите имоти с надеждата цените скоро да започнат да се възстановяват.

"След много бавната 2023 г. имаше надежди, че европейските инвестиции в имоти ще започнат да се покачват през първото тримесечие на 2024 г.", посочи Том Лийхи, ръководител на отдела за изследване на недвижимите активи на MSCI. "Но продължаващото и понякога болезнено пренастройване към края на исторически ниските лихвени проценти означава, че пазарът остава трудно място за трансакции", добави той.

Колко струва да наемем апартамент, студио или стая в Европа

Въпреки че повечето продавачи се придържаха към своите ретроспективни счетоводни стойности и се съпротивляваха на намаленията на цените, някои нямаха избор поради падежа на дългови плащания или изтичане на срока на финансиране. Това постепенно създаде достатъчно трансакционни доказателства, за да накара стойностите на имотите да се понижат, повишавайки очакванията, че пазарът скоро ще намери дъно и обемите може да започнат да нарастват.

Но несигурността относно момента на намаляване на лихвените проценти удължи погрешните очаквания, като някои доставчици сега са по-уверени, че цените ще се възстановят, въпреки че офертите продължават да отразяват повишените разходи за заеми. Моделирането на MSCI установи, че все още има разлика от 20% между исканите цени за офиси в Лондон и постигнатите стойности на завършените сделки.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase