Международният индекс на наем от най-голямата платформа в Европа HousingAnywhere отчете намаление на динамиката на наемните цени. През първото тримесечие на 2024 г. индексът на наем се увеличи с 3,8%, което е с 2 процентни пункта по-малко, отколкото в края на 2023 г.

Според вида на имотите, цените на наем са регистрирали 3,9% увеличение за апартаменти, 3,2% за стаи и 4,4% за студиа. Според Джорди Сийлман, изпълнителен директор на Housinganyhwere, инфлацията продължава да оказва натиск върху портфейлите на наемателите. Едновременно с това нарастващите строителни разходи представляват риск за плановете за изграждане на нови жилища в градовете. „Лидерите на индустрията и политиците трябва да дадат приоритет на сътрудничеството, за да гарантират навременното предоставяне на планове за разширяване на доставките, тъй като справяне с недостига на предлагане е от решаващо значение за ефективно облекчаване на натиска на пазарите за наем на Европа в дългосрочен план“.

Според данните на изследването Амстердам и Рим запазват позициите си на двата града с най-високи цени за наем на апартаменти, като увеличението на наемите е било съответно 0,1% и 2,6% за година. Торино и Валенсия пък отчитат най-голям ръст на наемите на годишна база - съответно с 37,5% и 33,3%, но остават сред европейските градове с най-ниски наеми – средно 1100 евро и 1400 евро. След значително увеличение на цените през 2023 г., Лисабон регистрира значително намаление на годишна база с 21,1%, което го прави деветият град с най-скъпи апартаменти в Европа, с наеми на 1700 евро. По отношение на цената на квадратен метър Париж остава лидер с 42,7 евро на м2, следван от Мюнхен – с 33,4 евро.

prian.ru
prian.ru

prian.ru
prian.ru

При стаите под наем се отчита намаление на цените на тримесечие, макар и минимално. Германските и холандските градове доминират в списъка на градовете с най-скъпи стаи под наем, като Париж е на осма позиция. В Утрехт повишението е най-голямо - с 26,4% на годишна база, Будапеща остава най-достъпният град за наемане на стая – със средно 330 евро. Валенсия и Атина са следващите най-достъпни градове, в които наемите са се вдигнали  за година съответно със 7,1% и 14,3%.

Повишено търсене и скок в цените на имотите у нас

Въпреки че все още преобладават в класацията, някои германски градове преживяха спад на цените на студиата, като Щутгарт и Берлин с намаление съответно 26,2% и 7,7%. И обратно, някои италиански градове са свидетели на рязко увеличение.

prian.ru
prian.ru

С ръст на наемите от 25% Болоня се нарежда на пето място в класацията за най-скъпи студиа под наем. Рим заема деветата позиция, със среден наем от 1200 евро и увеличение на годишна база от 20%. В Мадрид увеличението на годишната е с 13,7%, като постепенно затваря разликата с цените в Барселона. Валенсия регистрира едно от най-високите увеличения на цените на наем на годишна база (23%), но все пак предлага по -достъпни цени на наем (със среден наем от 800 евро).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook  или Google News Showcase