България устоява по различни начини. Тя е най-бедният член на Европейския съюз, но БВП се увеличи повече от средното през последните години. Последиците от глобалната криза със сигурност се чувстват - растежът намаля наполовина, от 7% през първото тримесечие на миналата година до 3.6% през последното тримесечие на м. г.

Правителството заложи в бюджета си за тази година ръст от 4.7%, който все още е висок в сравнение с тенденцията към навлизане в рецесия на много страни в Европа. Но други не са така оптимистично натроени: Международният валутен фонд /МВФ/ предвижда растеж от около 2%, а анализатори прогнозират ръст от 0 до 2%.

Според анализатора от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев охлаждането на икономиката може да бъде здравословно. Увеличаването на кредитите, които през 2007 г. нараснаха с 60%, миналата година намаля наполовина до по-разумните 30%.

Но за разлика от положението в страни като Унгария, отпускането на кредити не беше спряно напълно. Банките все още са предпазливи при предоставянето на кредити, а междубанковият кредитен пазар остава сравнително ликвиден, отбелязва Ганев. Изпълнителният директор на Сосиете Женерал Експресбанк Филип Лам заяви, че увеличаването на кредитите с 60 и повече процента не е уместно.

Кризата е тук и това се знае, заявява той. Но България се насочва към добро меко кацане, допълва Лам. Признава се, че България е научила уроците от най-голямата финансова и банкова криза в страната през 1996-1997 г., когато фалираха 14 банки.

Източник: БГНЕС