Предвижда се намаляване на тарифата на повечето такси, събирани от Агенцията по вписванията. Това съобщи изпълнителният директор на агенцията Виолета Николова. Работна група в Министерството на правосъдието обсъжда кои такси и с колко ще паднат.

Таксите за голяма част от услугите, които извършва Агенцията по вписванията, не съответства на услугите, които агенцията предоставя. Работна група от Министерството на правосъдието прави анализ за това кои такси трябва да бъдат намалени, посочи Николова. Според нея на групата ще са необходими поне два месеца, за да приключи работата си.

В момента Николова все още не може да посочи точно кои от таксите трябва да бъдат намалени и с колко. Тя беше категорична обаче, че таксата за банкова регистрация от 1700 лв. е неразумно висока и със сигурност ще се намали, както и тази от 50 лв. за финансовите отчети на фирмите.

Виолета Николова обясни още, че проблемите с достъпа до сайта на Търговския регистър вече са решени с инсталирането на нов софтуер, който е бил открит в склада на агенцията, след като четири години досега не е правена инвентаризация. Сега безпроблемно се обслужват над 3000 посещения в секунда.

По повод информациите, че след 17 ч до сутринта банки точат данни от Търговския регистър, Николова обясни, че действително от IP адресите на банките се наблюдава влизане и необяснимо дълъг престой в регистъра до сутринта. Тя е сезирала всички банки и Асоциацията на търговските банки, за да проверят IP адресите си и кой влиза през тях в базата на Търговския регистър.