Много от къщите на англичани в село Калиманци са с табели “Продава се”. По време на бума на строителството в селото масово новите постройки в етнографски стил са били продавани на англичани. Къщи там са закупили дори и шотландци и индийци. Доста от имотите обаче са останали необитавани. Заради настъпилата криза, други новопостроени домове така и не са продадени.

Въпреки това цените на имотите в селото не падат. Както и преди усложнената икономическа обстановка, най-евтината къща без екстри, е с цена около 50 000 евро. Голяма част от имотите струват средно около 60-70 000 евро. Тези с басейн са още по-скъпи, каза кметът на община Суворово Павлин Парашкевов. Кризата обаче е ударила цените на земеделската земя. През тази година тя се продава на цени от 250/300 лева за декар. Преди това декарът е вървял по 400 лева.

Кметът пояснява, че аналогично са намалели и приходите в местния бюджет от сделки с недвижими имоти. Намалели са и таксите от строителството, което означава, че няма и проекти, посочи още кметът. По негови данни обаче, няма намаление на бюджета на община Суворово. През 2009 година той е почти 7 милиона лева и е по-висок в сравнение с миналата година. Отделно от тази сума са и средствата, спечелени по проекти.

Това е начинът да се преборим с кризата, каза още суворовският кмет. Според него, общините са доказали, че могат да пишат и да управляват проекти. Имаме одобрени и в процес на изпълнение проекти на стойност 2.1 млн. лева, както и спечелени за още 2 млн. лв. Още при изготвянето на държавния бюджет, успяхме да извоюваме 2.4 млн. лв. за екологични проекти по приложение №7 от Закона за държавния бюджет, похвали се Парашкевов. Средствата са за изграждане на битова канализация. Във Варненско само още две общини могат да се похвалят с подобно постижение.

Внесли сме и проект по ОП “Околна среда” за доизграждане на канализационна и подмяна на водопроводна мрежа в град Суворово. Той е за рекордните за нашата община 52 млн. лева, каза още кметът. Той допълни, че засега няма и оттеглили се инвеститори. БГНЕС