Здравейте! Започва Агросвят по Дарик, аз съм Александра Гинева. Днес в предаването ще говорим за една интересна тенденция в последните месеци – родните фермери предпочитат да зареждат гориво за стопанските си нужди от съседна Гърция вместо в страната.

Причината е, че в България все още няма осигурено безакцизно гориво за земеделски нужди. За този казус припомниха през седмицата представители на националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Докъде стигнаха разговорите с управляващите за набавяне на ваучери за безакцизно гориво с регистрираните земеделски производите и какво още трябва да се промени в политиката за земеделие, за да може секторът да се развива още по-успешно – чуйте коментара по темата на заместник-председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Това е Агросвят по Дарик – 50 години Обща селскостопанска политика на ЕС.

Продължаваме с Агросвят по Дарик. Здравейте. В днешното издание на рубриката "Гласът на фермера" ви представяме Младен Белов от Добрич - един от първите производители на лавандулов цвят в Добруджа. Отглеждането на лавандула се е превърнало в семеен бизнес за близките на Белов. В землището на балчишкото село Сенокос те отглеждат 100 дка с лавандула. Стартирали са дейността си преди повече от 8 години като постепенно са увеличавали засетите площи. От скоро семейството притежава и собствен комбайн за жътва на лавандула. Всички дейности до момента са финансирали със собствени средства, без помощ от банки и европейско подпомагане. Мечтата им е един ден да направят затворен цикъл на производство, като се сдобият и със собствена дестилерия за лавандулово масло. Повече по темата - чуйте от Младен Белов. С него разговаря Таня Топалова.

Това е Агросвят по Дарик, здравейте! Ред е на рубриката ни „Модерна ферма”. Ще ви запознаем с Жельо Петков, който стопанисва кравеферма в старозагорското село Михайлово. Преди дванайсетина години взел старите селски обори, в които отглеждал 11 крави. Сега животновъдът и още трима души се грижат за 180 глави добитък и въпреки трудностите, признава, че все още не е загубил напълно оптимизма си. С Жельо Петков разговаря Гергана Пейчева от Дарик Стара Загора:

Продължаваме с Агросвят по Дарик. След като чухме в началото на предаването прогнозите на зърнопроизводителите за секстора, сега продължаваме темата от полето към масата. Днес ви питаме – доволни ли сте от качесвото на хляба, скъп ли ви се стура и бихте ли си замесели домашен хляб. Чуйте:

Това беше всичко от Агросвят за днес. От мен и екипа на предаването – хубав, успешен и спокоен ден! Очаквайте ни и следващата седмица! Започваме точно в десет. Дочуване. Останете с програмата на Дарик радио.