Здравейте, започва Агросвят по Дарик! Аз съм Александра Гинева. Днес в предаването ще говорим за Програмата за развитие на селските райони и по-специлно – мярка 111 "Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания". Какви са изискванията за кандидатсване и кой може да се запише на тези професионални курсове, какво включва самото обучение, както и каква е финансовата помощ по мярката? Отговорите ще научим от експерта в Министерството на земеделието и храните Мая Нинова. Това е Агросвят по Дарик – 50 години Обща селскостопанска политика на ЕС.

Това е Агросят по Дарик. Време е да чуем Гласа на фермера. В следващите минути ще ви заведем в семейната ферма на Валентина и Райчо Георгиеви от варненското село Бенковски. Фермата им наброява 82 кози и близо 50 прасета. Картинката допълват кокошки, куче и магаре, плюс 6 декара овощна градина. За всичко това двамата съпрузи се грижат съвсем сами. Славата на домашното козе сирене на Валентина надхвърля границите на селото. Любопитното при нея е, че е бивша състезателка по спортна гимнастика. Работила е и като салонен управител. За семейство Георгиеви и тяхната ферма разказва Пламен Петров от Дарик радио Варна.

Продължаваме с Агросвят по Дарик. Здравейте! Ред е на рубриката ни „Модерна ферма”. Ще ви представим Здравка Смиленова - предприемач, който съчетава биоземеделие и био туризъм в едно. Биопродуктите, които тя и
семейството и отглеждат отговарят на всички европейски изисквания за
екологично чисти продукти. Те отглеждат плодовете и зеленчуците в
общините Кресна и Разлог, а туризмът, който организират, чрез био
хотел се намира в местността "Предел". Здравка Смиленова и семейството
й започват да се занимават със земеделие в началото на 90-те години. Със Здравка Смиленова разговаря Добряна Христова от Дарик радио Благоевград.

Това е Агросвят по Дарик! Днес ви питаме каква оценка давате за сегашното състояние на българското земеделие и развитието на агробизнеса с помощта, разбира се, и на европейските пари за земеделие.

Това беше всичко от Агросвят за днес. От мен и екипа на предаването – хубав, успешен и спокоен ден. Очаквайте ни и следващата седмица – започваме точно в десет. Дочуване. Останете с програмата на Дарик радио.