От 2008 г. „Аэрофлот” ще замени самолетите Ту-134 с лайнери Airbus. Последните полети на ТУ-134 ще бъдат извършени на 31 декември по направление Москва - Уфу и Москва- Калининград, съобщи „Ведомости”. Първите машини от този вид са в експлоатация от 40 години. Заради несъответствието им с изискванията на Европейския съюз от 2002 г. е забранено да извършват полети на територията на общността, затова се използват само за вътрешни линии. Но и в Русия тяхната експлоатация също се оказва неизгодна заради високия разход на гориво.

За едночасов полет на Аirbus 320 са необходими 4,5 тона керосин, а същият полет на Ту-134 — почти един тон повече.
Част от самолетите ТУ-134 ще бъдат продадени на дъщерните компании "Аэрофлот-Дон", "Аэрофлот-норд" и "Аэрофлот-плюс". Останалите ще бъдат предложени на други регионални авиокомпании. Цената на един ТУ варира от 700 000 до 1 млн. долара, но ако не се намерят купувачи, машините ще бъдат продадени за старо желязо.

До 2010 г. „Аэрофлот” ще се освободи и от 22 самолета ТУ-154.
Подобни планове като "Аэрофлот" има и други руски авиокомпании - "Сибирь", "Оренбургские авиалинии" и "Ютэйр". Всички те планират да купят нови самолети и да изведат от експлоатация старите ТУ-134.