Акциите на чешката енергийна компания ЧЕЗ започнаха да поскъпват, след като притесненията за отнемането на лиценза й в България утихнаха, а новоизбраният президент на Чехия Милош Земан се ангажира с подкрепа за дружеството. Вчера той направи изявление, от което стана ясно, че държавата смята да използва връзките си в Европейския съюз, за да защити позициите на ЧЕЗ в България, а също и да прибегне до услугите на арбитражния съд.

За последните пет сесии акциите на компанията изгубиха близо 6% на борсата в Прага. След като вчера търговията протичаше при нива от 589.10 чешки крони за една акция (45.05 лв.), то днес търговията протича при 612.40 крони за акция (47.10 лв.).


Според анализатори една от причините за натиска на инвеститорите върху акциите бяха проблемите в България, който е един от стратегически важните пазари за чешката енергийна компания. Както и през предходната 2011 година, когато бизнесът на ЧЕЗ в България донесе 9.9% от приходите, така и през 2012 година, тенденцията се запазва, показват предварителните финансови данни.

Очакванията за реализираната печалба за 2012 година са за 41 млрд. крони или 3.1 млрд. лв. Подобрението във финансовото представяне се дължи на по-високата цена на електроенергията и на слабия курс на кроната, става ясно от съобщение на ЧЕЗ.

 

09:54 часа

 

Чешката република трябва да използва контактите си в Европейския съюз, както и механизмите на арбитражния съд, за да защити позициите на енергийната компания ЧЕЗ в България. Това каза новоизбраният президентът на страната Милош Земан, цитиран от Prague Daily Monitor.

 

Наред с това чешкото правителство трябва да поддържа двустранни преговори, за да се обсъди ситуацията с българските власти. Позицията на Земан е, че "Всеки един кабинет трябва да защитава своите компании".

 

Изданието обръща внимание, че правителството на премиера Бойко Борисов подаде оставка в сряда, като според Prague Daily Monitor причина за това са масовите протести в страната срещу високите цени на електроенергията, които са отчасти фиксирани от местната електроразпределителна компания ЧЕЗ.

 

Във вторник Борисов заяви, че лицензът на компанията ще бъде отнет в рамките на часове. Според българската прокуратура има доказателства, че ЧЕЗ системно е нарушавала правилата.

 

Бившият чешки президент Вацлав Клаус посочва, че ЧЕЗ не е причината за гражданските протести в България. Според него обстановката в страната е предизвикана от политически битки, в които ЧЕЗ е била използвана като инструмент.

 

Външният министър Карел Шварценберг също взема отношение по проблема, като заявява, че е реагирал на ситуацията в сътрудничество с посолството на Чехия в София. Важно е да се изчака назначаването на ново българско правителство. До тогава е безсмислено да се водят преговори, смята Шварценберг.