Руският бизнесмен и депутат Ашот Егиазарян е повдигнал иск в Международния арбитражен съд в Лондон и в съда на кипърската столица срещу милиардерите Сулейман Керимов, Аркадрий Ротенберг и Константин Голощапов, срещу редица юридически лица, както и срещу московския кмет Юрий Лужков и съпругата му Елена Батурина, съобщи „Ведомости“.

Причина за това е дял в бъдещия хотел „Москва“ в непосредствена близост до Кремъл, който според Егиазарян му е бил незаконно отнет. Като обезпечение кипърският съд е наложил запор на активите на Керимов, в това число в предприятията „Уралкалий“ и „Полюс Золото“. Запорирани са и 51% от акциите на компанията – собственик на хотел „Москва“, която се притежава от посочените руски олигарси.

Цялата история със собствеността на хотела, който е строен през 1930 – те години и през 2004 г. е съборен, за да бъде построен отново, е много объркана. Егиазарян действително по-рано е бил собственик на въпросния дял от 51% и изчилсява понесените загуби на около 2 млрд. долара. Ищецът, който през 1987 г. е инженер на производствена линия, а през 1993 г. председател на Московската национална банка, дълго време се е старал да прикрива дела си в компанията по строителството на новия хотелски комплекс, който може да струва 1.5 – 2 млрд. долара според експерти и в който от самото начало участва и правителството на Москва.

В разгара на кризата, в края на 2008 г., Deutsche Bank е потърсила обратно кредита от 87.5 млн. долара, отпуснат за строежа. Егиазарян не успява да намери финансиране толкова бързо, дългът е платен от дъщерна структура на московското правителство, което очаквало в замяна още 25.5% от акциите на апетитния хотел. В началото на 2009 г. в историята се намесва и олигархът Керимов, който се споразумява с кметицата Батурина да си разделят поравно „Москва“ и Егиазарян е изблсъкан от проекта.

Но междувременно Егиазарян става член на комитета по бюджет и данъци към руския парламент. Атаката му в Никозия засега е успешна, но адвокатите на ответниците не показват никаква склонност за отстъпки. Като начало те ще оспорят размера на запора: обезпечението не трябва да надхвърля 500 млн. долара, а дяловете на Керимов в „Уралкалий“ и „Полюс Золото“ са по 2.5 млрд. долара всеки.

От друга страна ищците посочват, че въпросните дялове вече служат като залог по различни кредити, така че стойността им трябва да се оцени доста по-ниско. А независимите анализатори от своя страна уточняват, че запорът на акциите е временна мярка, която не води до смяна на собственика и може да бъде оспорена.

Интересен е моментът, в който Егиазарян решава да отвърне на удара. Московският кмет Юрий Лужков сега е в много неизгодна позиция и управлението на имотното богатство на столицата през годините привлича все повече любопитни.