Коледните и Новогодишни прзаници вече чукат на вратата. След като премине треската около приготовленията, идва ред и на подаръците, един от най-хубавите моменти по това време на годината. Подходяща ли е акцията за Коледна изненада и биха ли избрали такъв подарък хората от финансовите среди? С този въпрос DarikFinance.bg се обърна към банкери, бизнесмени и хора от инвестиционната общност.

Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

Мисля, че това е подарък на типичен сух финансист, който няма въображение. И който всъщност подарява еквивалент на един плик с банкноти. Така, че честно казано, не е невъзможно, но аз бих избрал все пак един по-весел или романтичен подарък.

Апостол Апостолов, председател на Комисията за финансов надзор

Човек цени нещата, в които е вложил труд. Подаръците често ги приемаме като даденост и затова не се оценяват по достойнство. Според мен има две групи хора, които биха се зарадвали на подарък - акции: бизнесмените, които реално могат да пласират акции на борсата и втората група са деца, ученици, студенти, на които един родител би искал да даде път в бизнесразвитието им. Не съм правил такива подаръци и не съм получавал. На моя син, когато порасне, може би бих подарил акции.

Румен Соколов, главен експерт в БФБ-София

Не съм мислил да правя подарък във вид на акции, защото подаръците са нещо, което трябва да е близко до хората. Всеки подарък е индивидуален. Подаръкът, във вид на акции, не е много подходящ и за дете. По-скоро бих купил първо книга, в която да се обяснява за инвестициите, за капиталовия пазар, а малко по-късно ще дойде време и за акциите.

Александър Керезов, зам. председател на УС на Химимпорт АД

На Българска фондова борса има много качествени дружества. Но има и много, на които не им е там мястото. Има дружества, с които не е сключена нито една или много малко сделки. Има и такива книжа, зад които не се знае какво стои. Като например Химко АД. Моето лично менение е, че компаниите с капитал, които е по-малък от 20, 30 или 100 млн. лв. не би трябвало да стават публични. Съгласете се, че когато има един free-float от 100 хил. акции и цената е 30 хил. лв. малко трудна търговия става с такива книжа. Това са инвестиционните съвети, които ще напиша на картичката.

Васил Симов, изпълнителен директор на СИБанк

Коледа и Нова година са много важни празници и човек винаги трябва да подарява нещо много скъпо, нещо много ценно и наистина от сърце. Акциите в това пазарно стопанство са точно такъв подарък. И много скъпо и много ценно, защото особено в България през последните години сме свидетели, че цените на акциите непрекъснато нарастват и затова подаръкът става още по-ценен и още по-скъп. Макар, че не е много романтично, но пък е доста ефективно да се правят такива подаръци.