Американски съд предупреди директорите на бразилската петролна компания Petrobras да се подготвят за иск на стойност 98 млрд. долара по обвинения в пране на пари и участие в окупационна схема, наречена "Операция автомивка".

Районният съд в Ню Йорк насрочи делото за февруари 2016 г. Като обвиняеми и свидетели са призовани редица висши мениджъри и политици от Бразилия.

Акционерите твърдят, че са загубили милиарди в резултат на скандала с корупция в компанията, който беше наречен "Операция автомивка" заради огромните суми изпрани изпрани през малка бензиностанция в бразилската столица, град Бразилия.

Сред инвеститорите са големи британски и американски пенсионни фондове. Те настояват за "агресивно съдебно решение".

Много е вероятно такова да бъде взето с оглед на това, че корупционната схема разтърси цяла Бразилия. В рамките на разследването бяха повдигнати обвинения срещу повече от 40 политици и мениджъри и постоянно наяве излизат нови имена на замесени.

От Petrobras са вземали подкупи, за да представят завишени цени при държавни договори за строителство, а след това са подкупвали политици от управляващата в Бразилия социалистическа Партия на труда, за да получават още строителни договори, които да дават на избрани фирми.