Парламентът увеличи акциза върху цигарите, след като окончателно прие текстове от промените в Закона за акцизите и данъчните складове. От догодина акцизът върху цигарите ще е 101 лв. за 1000 къса плюс 23 на сто от продажната цена. Досега налогът беше 41 лева за 1000 къса плюс 40,50 на сто от крайната цена.

Заради скока на акциза от Булгартабак очакват българските цигари да поскъпнат с между 1.10 и 1.40 лева и най-продаваната марка у нас Виктори да струва между 4.50 и 4.80 лева за кутия. Според последните промени евтините цигари ще поскъпнат повече от скъпите.

По-рано парламентът реши акцизът за бирата и твърдия алкохол да не се вдига догодина. При второто четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове депутатите отхвърлиха предложенията за скока им. Миналата седмица бюджетната комисия реши да има повишение само за акциза на твърдия алкохол. След искането на премиера Бойко Борисов в сряда това да не се случва, парламентарните групи на ГЕРБ, РЗС и Синята коалиция промениха становището си по този въпрос. Единствено от Атака подкрепиха вдигането на акциза за ракията. По време на дебатите днес от РЗС продължиха да настояват акцизът върху бирата да се повиши.