Шефът на Deutsche Bank Йозеф Акерман предупреждава, че ако Тройката спре да помага на Гърция, последиците ще бъдат тежки за всички страни, въвлечени в дълговата криза. В реч пред индустриалци в Цюрих лидерът на най-голямата германска банка заяви: „Имаме само един избор: трябва да помогнем на Гърция да покрие финансовите си нужди“.

Думите му няма да се харесат на много немски политици и икономисти, коментира Handelsblatt. Според Акерман, Гърция трябва да изплаща дълговете си стъпка по стъпка, а решението за опрощаване на част от гръцкия дълг, проправящо си път в публичното пространство, според него трябва да се изостави.

Ако се спре кранчето за Гърция, ще трябва да се готви помощ и за другите кризисни страни от еврозоната, като Испания и Италия. А това ще е много, много по-тежко и по-скъпо, коментира шефът на Deutsche Bank. При подобен сценарий размерът на гаранционния фонд EFSF „ще трябва да бъде драстично увеличен“.

Проблемът при фалит на Гърция не е Гърция, а какви ще са последиците за останалите членки в еврозоната. Големите инвеститори от САЩ и Япония ще се запитат: след като еврозоната оставя Гърция да фалира, кой ще е следващият?

Тогава задлъжнели държави като Италия ще се затруднят да намерят купувач за своите ДЦК или ще трябва да плащат толкова високи лихви, че ще бъдат въвлечени в неплатежоспособност. Предвид планината от 1900 милиарда евро дългове, фалитът на Италия би бил катастрофа, която ще вкара света в дълбока рецесия.

Затова Акерман призовава за повече търпение към Гърция. Дълговете на Атина като дял от брутния вътрешен продукт вероятно ще нараснат до 180 – 190 процента, а ако до 2020 г. могат да се сведат до 100 процента, това ще е успех – призовава за реализъм банкерът. В спасяването на Гърция трябва да се приложат всички инструменти: обратно изкупуване на дълг, приватизация, удължаване на срокове.

Като политически отговор на кризата Акерман предлага обща финансова политика на еврозоната. Националните правителства вече не били в състояние сами да определят бюджетите си. Според сегашното законодателство това не е възможно, и населението не изглежда готово. Точно затова политиката трябва да прояви „лидерство, което изпълнява европейската визия“.

Според шефа на Deutsche Bank, единната европейска валута ще устои на тази криза.