Печалбата за четвъртото тримесечие на CEZ, най-големия чешки производител на енергия е намаляла с 52 на сто, след като операциите на компанията в Албания бяха национализирани и заради свиването на производството.

 

Нетният приход на дружеството падна до 6.9 млрд. крони (354 млн. долара) от 14.4 милиарда крони година по-рано, съобщава Bloomberg.

 

ЧЕЗ намали целта за приходите си още през ноември миналата година поради продължаващите загуби на албанското поделение.

 

Регулаторният орган в Албания отне лиценза на дружеството и CEZ прогнозира загуба от 5.8 милиарда крони в страната през миналата година.


В същото време доставките за Германия, където
CEZ изнася част от продукцията си, са намалели с 5.1%.


Дружеството очаква печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация от 80 милиарда крони и нетен приход от 37 милиарда крони тази година. Това е под прогнозираното.

 

В момента компанията се опитва да спре българските власти да отнемат нейния лиценз. ДКЕВР започна процедура за преустановяване на правото на CEZ да доставя електроенергия на потребителите в България. От дружеството отричат, че са нарушили законите страната.

 

"Ние вярваме, че не сме направили грешки и ситуацията в България ще бъде изчистена", каза изпълнителният директор на CEZ на пресконференция в Прага, предава Bloomberg. "България е държава-членка на ЕС и като такава е обвързана с европейските закони."