Акциите на курорта Албена събудиха инвестиционен интерес за милиони на фондовата борса в понеделник. Въпреки мъртвия за търговията сезон и трудната година за дружеството продажбата на 7.13% от капитала му протече ударно. В първия ден на аукциона се изкупиха 98.9% от предложените книжа, при това на по-висока цена от тази, която търсеше собственикът на пакета - община Балчик. Представители на капиталовия пазар определят случилото се като събитие, което показва, че на борсата има пари и глад за качествени активи.

Той е основно сред институционалните инвеститори. По информация на "Капитал Daily", потвърдена от инвестиционния посредник ПФБК,
сред купувачите има и чуждестранно участие, което не беше се случвало от години на българския капиталов пазар.


Година след като реши да продаде участието си в "Албена", община Балчик пристъпи към действие и задвижи процедурата. Беше определена минимална цена от 48.94 лв. на акция с очакване постъпленията да са поне 14.9 млн. лв. Още в първия ден на аукциона по сметка на общината постъпиха 15.6 млн. лв., тъй като инвеститорите предложиха средно с 6.13% по-висока цена от минималната или 52.03 лв. за брой. Най-високата изпълнена поръчка е била на 54.03 лв., отчетоха от инвестиционния посредник, осъществил предлагането - ПФБК.

 

Без да посочва какво е съотношението между институционални и индивидуални инвеститори в покупките, пред "Капитал Daily" Георги Койнов от ПФБК заяви, че е нямало играч, който да е придобил повече от 5% от предложеното количество акции. "Не бих казал, че много на брой, но достатъчно много на брой инвеститори успяха да се включат", каза финансовият анализатор от ПФБК. Той обясни, че такава е била и целта на предлагането - да се осигури достъп до акциите на широк кръг участници, тъй като така се увеличава свободно търгуемият обем акции на борсата, което прави емисията по-ликвидна. Контролът на дружеството е в "Албена холдинг" с 54% и "Албена инвест холдинг" с 20.6%.