След обещаната подкрепа от страна на Китай и Япония и спокойствието на европейските лидери, демонстрирано на срещата на икономическия елит в Давос, дълговата криза в Европа изглежда осякаш тшумяла. Да не се самозалъгваме, че проблемите са вече преодоляни, съветват ни водещи експерти. Към тях присъединява глас и Хоакин Алмуня, вицепрезидент на Европейската комисия и комисар по въпросите на конкуренцията.

В интервю за „Ханделсблат“, на въпрос кога банковата криза в Европа ще отшуми, Алмуня дава отговор в доста неприятна посока: „Кой може да каже, че всичко вече се е оправило? Наблюдавам отблизо всеки ден информацията, която излиза от пазара. За съжаление още не сме се изкачили на върха на планината“.

Едно от предизвикателствата според него се крие в по-строгите изисквания на банковите регулации Базел – III. Според комисаря, не е изключено някои банки да се затруднят да отговорят на критериите за собствен капитал, които са сериозно увеличени. „Не можем да изключим, че държавите ще трябва да помогнат на някои банки да изпълнят критериите от Базел III“.

Но като цяло Алмуня не е привърженик на финансирането на банки с пари на данъкоплатците. Държавната подкрепа за едни банки обременява конкурентната среда на останалите банки. При това, ако един акционер дава капитал, бизнесът в който инвестира трябва да е достатъчно добър, за да му върне парите с лихва. Същото важи и по отношение на случаите, когато държавата дава капитали на закъсалите банки.

Конкретният повод за интервюто на Handelsblatt с еврокомисаря е текущият процес за нарушаване на конкурентното право на ЕС срещу 4 германски банки: WestLB, HSN Nordbank, BayernLB и Hypo Real Estate /които по време на финансовата криза получиха пари от федералното правителство/.

Алмуня заявява, че ще се старае да реши казуса с тях още преди началото на лятото. Важно е да се бърза, защото „малките и средните предприятия в Германия се нуждаят от банков сектор, който е оставил кризата зад себе си.

Втората причина е, че Германия е локомотивът на европейската икономика и за всички в ЕС е важно германската банкова система да функционира безукорно. Така ще се изпрати сигнал, вдъхващ доверие на целия европейски блок.

Специално за WestLB срокът за преструктуриране е 15 февруари. Ще бъде взето окончателно решение и няма да има повече отлагане. „Не можем вече да се абстрахираме от проблемите на West LB. Това ще е последният план за саниране“.