Америка може да изгуби 300 хил. милионери, ако правителството пристъпи към изпълнение на плана си за вдигане на данъците и автоматично намаляване на бюджетните разходи. Така популацията на богаташите ще намалее с 6% още през следващата година, показва проучване на базираната в Лондон компания за икономически WealthInsight, цитирано от сайта за финансови новини и коментари BusinessInsider. Освен, че ще останат по-малко, милионерите ще видят и как благосъстоянието им намалява с $ 240 млн.

Обратно, ако преговорите по така наречената фискална пропаст приключат благоприятно и Съединените Американски Щати постигнат 2% икономически ръст догодина, това ще доведе до ръст в броя на милионерите с 230 хил., а общото им благосъстояние ще надхвърли $ 1 трлн. долара.

Ако въобще идеята за фискална пропаст не бе повдигана в Щатите, тогава естествения прираст на милионерите щеше да е от 443 хил., а богатството им щеше да достигне $ 1.6 трлн.

Заради по-високите данъци богатите ще търсят други възможности, в които да инвестират парите си. Алтернативни инвестиции за тях ще бъдат хедж фондовете и фондовете за частен капитал, които се очертават да бъдат едни от най-добре представящите активи от инвестициите на милионерите.