17:00 часа

Американските пазари падат в началото на днешната сесия. Ако попитате анализаторите в Ню Йорк, те ще ви отговорят, че без съмнение това се дължи на европейските проблеми. И за доказателство ще посочат добрите новини от САЩ. Там днес бяха отчетени спад на броя на новите молби за обезщетения за безработица, свиване на външнотърговския дефицит и по-голяма от прогнозираната печалба за третото тримесечие на една от водещите банки.

Новите молби за обезщетения за безработица в САЩ, подадени през миналата седмица, са намалели с 1000, до 404 хиляди, като показателят запазва низходящата тенденция, започнала в началото на юли. Но всяка стойност над 400 000 на практика показва задълбочаване на кризата на пазара на труда в САЩ.

Търговския дефицит на САЩ намалява до 45.6 милиарда долара през август, най-ниското му ниво от четири месеца, което дава добри перспективи за растежа на американския брутен вътрешен продукт през третото тримесечие на годината.

JP Morgan Chase & Co, втората по големина банка в САЩ, отчете по-добра с 11 цента от очакваното, нетна печалба за периода от юли до септември, от 1.02 долара на акция, или 4.26 млрд. долара. Сумата обаче включва счетоводна печалба от 1.9 млрд. долара, свързана с начина, по който банката изчислява стойности на задълженията си.

Акциите на JP Morgan Chase & Co поевтиняват в Ню Йорк с 4.64%. В същото време Dow пада с 0.91%, до 11 414 пункта. Технологичният Nasdaq пада с 0.30%, до 2 597 пункта, а широкият S&P 500 е надолу с 0.98%, до 1 195 пункта.

Бягството от риск подкрепя долара в качеството му на резервна валута. Еврото поевтинява с 0.71%, до 1.3694 EUR/USD. Доларовият индекс на Nasdaq се покачва с 0.37%, до 77.32.

Цената на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през ноември пада с 2.30%, до 83.60 долара за барел. Цената на златото намалява с 1.21%, до 1 663 долара за тройунция.

12:10 часа

 

Еврото пада срещу долара, а с него и европейските фондови индекси. Апетитът за риск беше париран от анализаторите на Европейската централна банка.

 

Според тях рисковете за икономическите перспективи в еврозоната остават низходящи на фона на "особено висока степен на несигурност". В публикувания днес месечен бюлетин се посочва още, че "продължаващо напрежение на финансовите пазари и неблагоприятните ефекти върху условията за финансиране могат да забавят темпа на икономически растеж в еврозоната през втората половина на тази година." От ЕЦБ също така предупреждават за възможното покачване на косвените данъци и административно определяните цени.

 

Единната валута поевтинява с 0.32%, до 1.3747 долара. ЕЦБ счита, че принуждаването на частните облигационери да отпишат част от суверенния дълг на страните от еврозоната ще нанесе щети на репутацията на еврото. Освен това от банката смятат, че инфлационните рискове са балансирани, т.е. не планират скорошно повишение на лихвените нива.

 

Прогнозите на ЕЦБ доведоха до бягство от риск на фондовите пазари. В Лондон FTSE 100 пада с 0.43%, до 5 419 пункта, в Париж CAC 40 е надолу с 0.72%, до 3 207 пункта, а германският индекс на водещите компании DAX се понижава с 0.72%, до 5 951 пункта.

 

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през ноември поевтиняват с 0.66%, до 110.62 долара за барел.

 

10:10 часа

 

Както и вчера, европейската сесия започва на червено. Но липсват значими негативни новини, които да причинят бягство от риск. Нещо повече поскъпването на австралийския долар и еврото показват, че е налице силен апетит за риск. Тоест понижението на фондовите индекси вероятно се дължи на прибиране на печалби от страна на инвеститорите.

 

Така FTSE 100 пада в Лондон с 0.63%, до 5 407.35 пункта, във Франкфурт DAX се понижава с 0.31%, до 5 975.78 пункта, а френският индекс на сините чипове CAC 40 губи 0.20%, до 3 223.24 пункта.

 

Въпреки низходящото движение на фондовите индикатори еврото поскъпва с 0.01%, до 1.3793 долара.

 

Единната валута получава подкрепа и от данните за инфлацията в Германия, където предварителните стойности на хармонизирания индекс на потребителските цени през септември бяха ревизирани възходящо днес. Така, отчетена по методологията на Евростат, инфлацията в най-голямата европейска икономика се повишава с 0.20% на месена база през септември, достигайки 2.9% на годишна база.

 

Апетитът за риск вдига и цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през ноември, който поскъпва с 0.14%, до 111.52 долара за барел.

 

8:30 часа

Оптимизъм цари на пазара, след като вчера от Европа дойдоха сериозни обещания да се стабилизира финансовата система. Еврото поскъпна, а акциите намериха позитивен стимул. Въпреки това мечките продължават да изтъкват, че дълговата криза на Европа е нещо, което ще се реши много трудно и може би ще е невъзможно без излизането на Гърция от еврозоната.

Оживлението, породено от подобрените европейски перспективи, снощи доведе до ръст малко под 1% на трите водещи индекса в САЩ. Днес азиатските фондови борси отвръщат със същото, като токийският Nikkei се вдигна с 0.92% до 8819 пункта, австралийският S&P/ ASX 200 е нагоре с 0.79%, а в Хонконг Hang Seng скача с 1.9% до 18 680. В Шанхай индексът отчита 0.5% ръст.

Новината за подписаното споразумение за свободна търговия със САЩ подкрепи корейския индекс Kopsi, който е нагоре с 1.3%, както и доведе до 1% покачване на корейския вон към долара. Въвеждането на новия въглероден данък в Австралия, което ще бъде съпътствано от големи публични инвестиции, от своя страна повлия положително на оценката на големите минни компании, като Rio Tinto се качи с 3.44%, а производителят на желязо Fortescue Metals с над 7%.

В региона се наблюдава оживление при акциите на експортните компании като Sharp и Mazda, което се дължи и на поевтиняването на йената към еврото. „Риск апетитът се повиши, банковите акции направиха рали, а еврото се изкачи над 1.38 след изявлението на Барозу, който обеща бързо да се рекапитализират европейските банки“, коментира MarketWatch. Другата гледна точка гласи: /банките/ ще трябва да опрощават дългове, а това ще има като ефект вълни от разпродажби на фондовия пазар.

На валутните пазари едно евро купува 1.3802 долара и 106.4252 йени. Към щатския долар йената падна до 77.1085. Доларовият индекс на Nasdaq е 76.969, като за пръв път от 16 септември насам щатската валута, измерена в кошница с шест основни валути, се смъква под 77. Австралийският долар снощи направи силно възходящо движение и прескочи паритета, днес продължава да се покачва с 0.4% до USD 1.0199.Помогнаха му данните за спад на безработицата до 5.2% и 20 хиляди нови рабтни места през септември

Петролът поевтинява за втори пореден ден, което анализаторите на Bloomberg днес обясняват със забавянето на износа от Китай до 17.1%. Данните на индустриалната асоциация показаха рязък седмичен спад в търсенето на горива в САЩ, какъвто не е бил наблюдаван от пет години. Заедно с това обаче, данните им показаха сериозен спад на запасите. От официалния правителствен доклад за запасите на петрола анализаторите очакват 800 000 барела увеличение.

Премията между петролните сортове брент и WTI е близо до рекордната, като в САЩ барел лек суров WTI се търгува за 85 долара, а в Лондон брентът се котира на 111.26 долара. Металите са в низходящо движение, като златото се смъква до 1678.40 долара за тройунция, среброто до 32.43 долара, а медта е по 7360 долара за метричен тон.