Мрачни изгледи на пазара на труда, съсипан сектор на недвижимите имоти и изпитващи затруднения банки ще пречат на ръста на американската икономика през следващото десетилетие според водещи икономисти.

На годишното събрание на Американската икономическа асоциация, експерти с различни политически възгледи бяха изненадващо единодушни по отношение на шансовете за стабилен и поддържан ръст -  те са малки.

Според мнозина, брутният вътрешен продукт на САЩ ще нараства с по-малко от 2% на година през следващите 10 години. Това е в рязък контраст с последиците от други икономически спадове, които обикновено бяха последвани от рязко нарастване. Ще бъде трудно да имаме стабилно възстановяване, докато пазарът на жилища и недвижими имоти, предназначени за търговска цел, е в депресия, смята Мартин Фелдщайн, професор в Харвард.

Пазарът на жилища беше в основата на най-лошата рецесия от 30-те години насам, като подкопа покупателните способности на американските потребители, които са основен двигател на икономическия ръст на страната. Освен това кризата доведе до повишение на склонността им да спестяват.

Трудно е да се види какво ще го замени, смята Джоузеф Щиглиц, Нобелов лауреат по икономика през 2001 г. Ще отнеме много години. Една от причините е, че американските потребители остават сериозно задлъжнели. Освен това банките все още зависят от финансирането от американския федерален резерв.

Според редица икономисти, ако правителството се откаже от подкрепата си за финансовата система, ще последва нов колапс. БГНЕС