ADM придобива заводите в България, Турция и Унгария. Продавач е британската Tate & Lyl.

Първото приватизирано голямо предприятие в България - разградското "Царевични продукти", скоро ще е американска собственост. Точно 22 години след като бе придобито от белгийската "Амилум", вторият стопанин на завода - британската Tate & Lyle, обяви, че продава своя дял от 50% в българското предприятие. Купувач е американският гигант Archer Daniels Midland Company (ADM), който досега държеше половината от капитала, пише "Капитал Daily".

Новината беше обявена от продавача, като беше потвърдена и от "Амилум – България", но не уточниха каква е цената на продажбата. Сделката се сключва с досегашния собственик на завода Eaststarch - смесено дружество на ADM и Tate & Lyle.

Tate & Lyle съобщи, че продава голяма част от бизнеса си в Европа на ADM. Решението е част от реорганизацията на Eaststarch. Според условията на споразумението ADM ще придобие заводите в България, Турция и Унгария, и ще плати на Tate & Lyle 240 млн. долара за тях, докато английската компания ще стане 100% собственик на завода в Словакия.

От изявлението на ADM може да се предположи, че компанията планира да произвежда и захар в заводите в България, Турция и Унгария след отпадането на квотите в ЕС през 2017 г.

Крис Къди, ръководител на бизнес отдела за преработка на царевица на ADM, обяснява в прессъобщение на групата, че "с наближаващия край на квотите за производство на захар в Европейския съюз ще отпадне изкуственият таван, налаган на подсладителите. Има огромни възможности на новия европейски пазар на подсладители, по-специално интересно отваряне в Източна Европа, където производството на захар е по-слабо".

"Амилум - България" е сред най-големите и бързо растящи предприятия в хранителния сектор в страната и е най-големият потребител на българска царевица.