Американският долар поскъпна до триседмичен връх спрямо еврото, след като кредитната агенция Moody’s едновременно понижи оценката си за няколко държави от ЕС, сред които Италия, Испания и Португалия. От Moody’s мотивираха решението си с текущата несигурна икономическа ситуация на Стария континент и на практика намекна, че дори Гърция да бъде спасена и да получи втора финансова инжекция от международните кредитори, стабилността в Европа остава застрашена.

 

Изглежда, че реалната заплаха за еврото в момента не е сценарият за фалит на южната ни съседка, а задълбочаващите се проблеми на доскоро най-силните икономики във валутния блок.

 

Рейтингът на Испания бе редуциран вчера с цели две стъпки от А1 до А3, а този на Италия загуби едно ниво от А2 на А3. Според Moody’s Португалия е изложена на риск от степен Ba3 или също с едно ниво по-ниско от текущите Ba2. И трите страни получиха негативна перспектива, което означава, че вероятността от нови понижения в бъдеще остава висока. Кредитната агенция намали също рейтингите на Словакия, Словения и Малта.

 

Двойката EUR/USD продължи да поевтинява и тази сутрин, като вече е в ценовите нива на 1.31. Най-търгуваният валутен крос се отдалечи на почти 1.5% от двумесечния връх, който записа в края на миналата седмица.

 

Обръчът около единната валута ще продължи да се затяга и днес заради предстоящите аукциони на държавни облигации в Европа. Италия, Испания, Белгия и Гърция ще опитат да пласират дългови ценни книжа с падеж между 2 и 5 години. Заради понижените рейтинги държавите най-вероятно ще успеят да наберат средства, но срещу много по-висока изискуема лихва от страна на инвеститорите.

 

Утре пък е срещата на финансовите министри от еврозоната, на която трябва да стане ясно дали Гърция ще получи втория жизненоважен финансов пакет на стойност 130 милиарда евро. Най-задлъжнелият член на еврозоната получи първия си заем през май на 2010 г., когато международните кредитори спасиха страната от фалит със 110 милиарда евро.

 

Вчерашното решение за редуциране на рейтингите прехвърли интереса на пазарните участници към валутите с нискорисков профил. Изключение направи японската йена, която загуби позиции в общо 12 от всичките си 16 основни кроса.

 

Централната банка на Япония продължава да оказва натиск върху местната си валута по всякакъв начин, като към момента избягва директната намеса на валутните пазари. Днес стана ясно, че банката ще увеличи програмата си за закупуване на държавни облигации с 10 трилиона йени (около 128 милиарда долара), в опит да гарантира ликвидност.

 

Допълнително Японската централна банка реши да остави основния лихвен процент на текущото му рекордно ниско ниво от 0.1%, за да улесни междубанковото кредитиране и от там достъпа на бизнеса до по-евтин кредитен ресурс.

 

 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

 

EUR/USD

Отваряне – 1.3185; Връх – 1.3283; Дъно – 1.3183; Затваряне – 1.3185

 

 

 

Сценарият ни от миналата седмица за поскъпване на долара се потвърди категорично вчера. Въпреки първоначалния ръст на еврото доларът възстанови загубите много бързо, като знаково в случая е оставането на цената под 89-дневната средна, която ползваме за ориентир на дългосрочния тренд при двойката. В този смисъл очакваме допълнително поевтиняване на единната валута през следващите няколко сесии. Стоповете на късите ни позиции остават над двумесечния връх от миналия четвъртък.

 

GBP/USD

Отваряне – 1.5815; Връх – 1.5847; Дъно – 1.5728; Затваряне – 1.5751

 

 

 

Курсът тества днес ключовото ниво при 1.5700. Точно там цената срещна подкрепа от пълзящата средна и се оттласна от нея. Ситуацията при британската лира изглежда доста сложна, тъй като от една страна имаме сигнал за растящ пазар, а от друга – доларът е силно подкрепен и вероятно ще продължи да доминира валутния пазар. При желание за по-агресивна търговия могат да се опитат дълги позиции със стопове под 1.5700.

 

USD/JPY

Отваряне – 77.65; Връх – 77.79; Дъно – 77.41; Затваряне – 77.61

 

 

 

Двойката все по-агресивно навлиза в етап на възстановяване. За отслабването на йената през последните сесии работи не толкова техническият анализ, колкото новините от централната банка на Япония. Вербалната политика за сваляне на цената на местната валута, която води монетарната институция, изглежда дава добър резултат. Реална интервенция от страна на банката липсва, но пък категоричността, с която нейни висши представители заявиха намеренията за изкуствено поевтиняване на йената, дават резултат и пазарът успява да се саморегулира успешно.

 

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!