В края на 2009 г. президентът на Мичиганския държавен университет, Лу Анна К. Симон се свързва с ЦРУ с необичайна молба, тя иска от агенцията да разследва базирана в Дубай компания по подозрение за връзки с иранското правителство и шпионаж. Въпросната компания изявява желание да спонсорира кампуса на университета в Дубай.

 

Оказва се, че ЦРУ не може да потвърди или отхвърли подозренията и Симон отхвърля предложението. В резултат бакалавърските програми в Дубай биват затворени и университетът губи 3.7 млн. долара, пише Bloombrg.

 

На пръв поглед подобно поведение изглежда параноично, но реално се оказва, че американските висши учебни заведения са едно от предпочитаните места за внедряване на чуждестранни шпиони.

 

ФБР отчита, че докато мерките за противодействие са насочени основно срещу корпоративния шпионаж, усилията от страна на чужди държави да проникнат в щатските университети са се увеличили неколкократно през изминалите 5 години.

 

Най-сериозни действия в тази насока предприемат правителствата от Източна Азия, включително това на Китай. Целта е получаване на достъп до технологични тайни. Това става например чрез участие в изследователски проекти или искания за достъп до академични статии.

 

От министерството на отбраната на САЩ отчитат осемкратно увеличение на опитите за получаване на достъп до класифицирана информация или до данни за американски учени през 2010 г.

 

Така, докато американските университети помагат за поддържането на глобалното превъзходство на САЩ в областта на науката и технологиите, те дават и възможност за достъп до тези технологии от страна на чужди държави и корпорации.

 

Приходите от патенти на американските и канадски университети възлизат на 2.5 милиарда щатски долара през 2011 г, спрямо 222 милиона долара през 1991 г.

 

Според анализатори обаче това не е толкова голям проблем, колкото изглежда на пръв поглед. Кражбата на технологии не прави останалите държави по-конкурентни спрямо САЩ, защото с изчерпването на пазарните възможности на даден продукт веднага се преминава към разработка на следващото поколение. Така американските компании винаги са поне една крачка пред конкуренцията.

 

Чужденците с временни визи са 46% от дипломираните студенти в научни и инженерни специалности в Технологичния институт на Джорджия и 41% от колегите им в Масачузетския институт по технологии през 2009 г, сочи федерално проучване. Само за периода 2010-2011 г, Китай е изпратил в американските университети 76 830 специализанти, или с почти 16% повече от предходната година, според Института по международно образование в Ню Йорк.

 

Всеки от тях може да е потенциален шпиони. При това индустриалният шпионаж в американските университети не е дело само на азиатци. Руснаците и европейските държави също се опитват да получат достъп до технологии от САЩ.

 

А университетите избягват да коментират темата, тъй като чуждите студенти им носят проходи.

 

В същото време все повече американци търсят образование в чужбина, където се превръщат в цел за разузнавателните служби. Повече от 270 000 американци са учили в университети извън САЩ през 2009 - 2010 г. Президентът Барак Обама обяви инициатива за изпращане на 100 000 американски студенти в Китай, а Пекин подготви 10 000 стипендии за желаещите, което също притеснява разузнавателните служби на САЩ.