Миналата седмица Владимир Путин даде началото на въздушни удари срещу Ислямска държава и всички други бунтовнически групировки, стремящи се да свалят режима на Башар Асад в Сирия. Русия иска да запази своята опорна точка в Средиземно море, да помогне на Асад да отблъсне заплахата и да задържи ислямските терористи извън Дамаск.

Москва е обезпокоена, че падането на Асад може да накара чеченските терористи да се завърнат от Сирия в Русия. С намесата си да спаси Асад, Путин прави точно това, което САЩ правят за опазване на застрашените си съюзници в Багдад и Кабул. Но намесата на Путин предизвика много крайни реакции.

Консерваторът Джон Маккейн призова за изпращане на ракети земя-въздух на Свободната сирийска армия, за да може да сваля руски самолети. Това не само ще доведе до американско-руски сблъсък, но в крайна сметка би поразило и САЩ, тъй като различните бунтовнически групировки, освен че воюват помежду си, също така сътрудничат една на друга, включително и с Ал Кайда.

Крайният резултат от инициативата на Маккейн за изпращане на FIM-92 Stinger в Сирия може да бъдат взривени пътнически самолети.

Хилари Клинтън иска САЩ да създадат зона, забранена за полети. А в петък The Wall Street Journal подкрепи идеята, призовавайки „Обама да принуди Путин да плати цената...“

В събота The Washington Post повтори жеста, съветвайки Обама да „създаде безопасни зони. И да унищожи хеликоптерния флот на Асад, използван за неговите военни престъпления“.

Създаването на забранена за полети зона в Сирия означава да бъдат сваляни сирийски изтребители, бомбардировачи и хеликоптери, което е акт на война. Но Конгресът не е давал разрешение на президента да води война със Сирия?

Когато Обама за последно поиска такава власт - през 2013 г., заради използването на химически оръжия - американският народ се надигна и единодушно каза „не“ на американска интервенция. Конгресът се отдръпна, без дори да гласува. Непредизвикани удари срещу сирийските правителствени сили биха представлявали неразрешена и противоконституционна военна операция. Дали партията, която защитава на конституцията вече не се грижи за конституцията?

Наистина ли Конгресът на републиканците иска да даде на Барак Обама празен за война със Сирия? За това ли гласува Америка през 2014 г.?

Сирийците биха се сражавали - и то не само сирийската армия, а всичките им съюзници, като Русия, Хизбула и Иран.

Днес САЩ нанасят въздушни удари срещу Ислямска държава и разклоненията на Ал Кайда. Но със създаването на свободна за полети зона, конфликтът би се превърнал в нещо съвсем различно.

Каквото и да мисли човек за политиката на Путин в Сирия, тя поне има смисъл. Той подкрепя един съюзник, режима на Асад, срещу враговете му.

Американската политика в Сирия обаче е безмаслена. САЩ обучават бунтовници по същия начин, по които го правеха в Афганистан, създавайки основите на Ал Кайда или в Ирак, давайки начало на Ислямска държава.

В същото време американската авиация бомбардира джихадистите, които, както и американската дипломация, се борят за свалянето на Башар Асад. Но ако той загуби властта, кой ще дойде на негово място? Най-вероятният отговор е Ислямска държава. /Пат Бюканън, известен американски консервативен политик/