Валутните пазари - sans changement

Нещата за последните седмици са едни и същи, и се повтарят. Нека все пак да припомня в какви рамки се движеше пазарът през седмицата. Рейнджът бе изключително тесен, като търговията бе между 1.3093-1.2720. Нивото 1.27.30/1.27.50 се оказа ниво на подкрепа, а на съпротива са около 1.31-1.33.

През периода излязоха икономически данни, които показа, че световната рецесия се задълбочава. От една страна бяха публикувани данните за икономиката на Германия, която реализира най-слабото тримесечие за последните 22 години, като спадът е 2.1%. За еврозоната нещата също никак не са розови. Индустриалното производство през декември се е понижило с 2.6 на сто спрямо предходния месец при прогнози за спад с 2.1%. На годишна база този спад се равнява на цели 12%, което е най-голямото свиване от 1990 г., откогато се води общата европейска статистика.

Често се пита, защо при тези данни валутният курс е стабилен. Това е така, защото пазарът е в някакъв цайт-нот, като не знае на къде да тръгне. От една страна данни наистина са лоши, но и в Съединените щати нещата също са зле.

Къде да избягаш е въпроса, в каква валута

При положение, че навсякъде е едно и също...Ето данните за безработицата в САЩ сочат, че те са достигнали 4.81 млн. души. Единствената що годе положителна новина бяха обявените продажби на дребно, които регистрираха покачване от 1%, което е първото повишаване от последните 6 месеца и най-голямото от за последните 14. Това е единственото положително нещо, което се е случило.

В Япония, например, бе съобщено, че БВП на годишна база спада с 12.7%, къде да избягат инвеститорите, коя да им бъде валутата убежище!?

Гигантските изливания на суми не са важни, а резултатите

Пазарите ги интересува какъв ще бъде резултатът от спасителните планове. Докато не бъде отчетен някакъв резултат, някакво съживяване тези цифри са без значение. Това, че излизат някакви данни, има някаква реакция в рамките на ден или два не е достатъчно. Трябва да има трайно подобрение, за да се каже : Да, тези изляха не знам колко трилиона, но свършиха работа. Докато това не стане, моите очаквания са доларът да продължи да изпълнява ролята на валута убежище и при всички лоши данни, щатската валута ще поскъпва. Колкото са по-лоши нещата, толкова ще е по-скъп доларът и това нещо ще продължи.

В момента, в който нещата се обърнат и започнат положителни новини, примерно за САЩ, защото моите очаквания са, че те първи щи излязат от рецесията, то тогава е възможно поевтиняване на долара, но тогава пък ще се гледа от друга гледна точка. Ако пазарите преценят, че САЩ са много по-добре от Европа във възстановяването, то ще има дългосрочно поскъпване на долара.

ЕЦБ, лихвите и месец март

На фона на тези данни, очакванията на анализаторите повече клонят към това ЕЦБ да намали лихвите. Но това няма да бъде новина на пазарите, те просто закъсняха.

*Авторът е главен дилър в СИБанк