Снощи еврото мина силната психологическа граница от 1.50. Можем ли да говорим вече за сериозен пробив на това ниво?

Въпреки, че двойката EUR/USD затвори на дневна база над 1.50, можем да считаме пробива на това ключово нива за краткотраен, тъй като днес виждаме, че търговията отново е под тази граница. Аз смятам, че за по-траен пробив можем да говорим, ако и днес станем свидетели на затваряне над това ниво. Ако това наистина се случи можем да очакваме продължаване на възходящото движение до следващата по-сериозна съпротива при 1.53. Но до тогава смятам, че все още можем да считаме вчерашния пробив за краткотраен и неустойчив.

От къде идва този импулс за еврото до най-високата точка от снощи при $ 1.5044 за € 1?

Като цяло беше продиктуван от изказване на един от членовете на федералния резерв на Щатите, който заяви, че лихвите най-вероятно няма да бъдат вдигани през следващите няколко месеца. Самата новина за запазване на лихвата на сегашното рекордно дъно не е новост, но през последните няколко седмици се появиха точно противоположни коментари и част от пазарните участници имаха някакви надежди, че ФЕД може би ще повиши лихвите, дори и до края на годината. Въпреки това, видя се че тези спекулации са били по-скоро безпочвени, особено след вчерашния коментар на представителя на централната банка на Щатите.

Потвърдите се и тезата, че когато Wall Street е в зелено доларът губи позиции.

Да, точно така. Наистина наблюдаваме запазване на тази корелация между Wall Street, между основните борсови американски индекси и курса на EUR/USD. Така, че съвсем очаквано е когато пазарните участници купуват акции, то техният рисков апетит да бъде по-висок и да търсят валути, които носят по-висока доходност. В случая щом лихвата в Щатите е толкова ниска доларът се причислява към валутите, които носят ниска доходност. Корелацията, която наблюдаваме смятам, че ще продължи да бъде основната движеща сила. С изключение на тези коментари от вчера нямаше важни макроикономически новини, които да повлияят на пазара, но видяхме, че доларът падаше и това потвърждава връзката между индексите и курса на валутната двойка.

Какво означава за международните пазари пробив на 1.50 и евентуално достигане до 1.53? Може ли да се каже, че евтиния долар влияе зле на икономиката на Щатите?

Не, по-скоро смятам, че в момента едно от нещата от които имат нужда САЩ е евтин долар. Това прави местните стоки и услуги по-конкурентно способни. Към август Щатите имат дефицит в размер около $ 30 млрд., така че слабият долар по-скоро би оказал полезно влияние върху най-голямата икономика в света. До някъде можем да очакваме спадът на зелените пари да доведе до увеличаване на цената на петрола и на златото, каквото наблюдаваме през последните няколко сесии. До голяма степен тези два фактора - поевтиняването на долара и поскъпването на нефта ще се уравновесят. така, че петролът в номинална стойност не смятам, че е станал по-скъп, с оглед на това, че суровината се деноминира в долари, а пък самата валута пада.

Друго интересно през последните дни е движението на британския паунд. Той напълно оправдава очакванията за тази седмица, тъй като вчера беше изнесен положителен доклад за последната среща на централната банка на Англия. Той даде известен тласък на валутата, но със най-голям оттенък за неговото представяне в рамките на следващите няколко сесии ще бъдат утрешните данни за БВП на Великобритания, които или биха потвърдили позитивните настроения на пазарните участници или тотално ще ги разочароват. По-скоро ако станем свидетели на лоши данни в петъчния ден паунда би поевтинял значително, тъй като очакванията на участниците към момента са доста големи.