Изминалата седмица на валутните пазари и по специално по позицията на най-търгуваната двойка EUR/USD беше спокойно. Курсът остана в добре познатите граници 1.41 - 1.43. Имаше леки опити за атака на еврото до $ 1.4350 за € 1, което и очаквахме. За момента очевидно общата европейска валута няма сила да скъса рейнджа отгоре. Курсът ще остане през следващите ден-два около тези нива.

Най-вероятно ще последва корекция до 1.4170 към края на седмицата. Въпросът е, че ако котировките успеят да минат под това ниво, ще последва леко поскъпване на долара до нивата 1.37/38.

От друга страна може да се окаже, че тази седмица ще бъде последната отпускарска и в този случай EUR/USD ще остане между 1.4170 - 1.43, където се движи през последните 15 - 20 дни. По съществено раздвижване може да се очаква чак през седмицата започваща на 7 септември. Трябва да видим как ще се държи подкрепата на 1.4170 и дали ще се случи нещо, което да помогне тя да бъде преодоляна и зелените пари да започнат да трупат позиции.

Поскъпването на японската йена към еврото и долара в началото на седмицата е краткосрочно и е заради изминалите избори в страната спечелени от Демократическата партия. По-продължително и сериозно поскъпване на тази валута не се очаква поне до края на годината.