Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет фонд мениджмънт АД

 

Причината за спада е това, което се случи в САЩ през миналата седмица. В петък стана ясно, че фалират един от големите ипотечни кредитори и в същото време други две големи на пазара и емблематични имена Freddie Mac и Fannie Mae са в доста сериозни затруднения. Вече има новини, че през уикенда е бил обсъждан много сериозен пакет от законодателни промени в САЩ, които да позволят правителството едва ли не да национализира двете кредитни компании, закупувайки неограничено участие в тях, за да ги стабилизира финансово. И най-вече да успокои пазарите.

 

Това няма как да не се отрази на останалата част от света. Говорим за много сериозен мащаб на кризата в САЩ, а оттам и разпространението й в световен мащаб. Според мен това е причината за спада на борсата и у нас и не се учудвам от това, което се случва на пазара.

 

Смятам, че все още може да се говори за стабилни компании на нашата борса. Всичко е въпрос на гледна точка. Ако пазарът поеме в някаква посока, стабилните в повечето случаи отчитат малко по-слаби отклонения, т.е. тяхната волатилност е сравнително по-ниска спрямо останалите компании на пазара и това ги прави стабилни. При тях новини, породени от нещо случващо се по други сегменти или на пазара като цяло, не им влияят до такава голяма степен и предизвикват по-малки колебания в цените. Дори сега смятам, че има стабилни компании.

 

До голяма степен хипотезата SOFIX – 1 000 пункта ще бъде под влияние на това, което се случва на световните пазари. Нови спадове до въпросните 1 000 пункта и под тях биха били провокирани от някакви негативни събития извън България или наистина лоши шестмесечни данни на компаниите, които ще бъдат оповестени в края на месеца. Всичко е възможно. Чисто теоретично наистина е възможно до края на лятото да видим и такива нива.

 

Аз смятам, че понастоящем това изглежда по-вероятният сценарий – да слезе SOFIX и под 1 000 пункта.